Hírek

46 egyesület tűzoltói vonultak fel a Fő téren megrendezett Vas Megyei Tűzoltó Találkozón

2021. október 11., 15:50

Műszaki mentési és oltási bemutatókkal, gyerekprogramokkal népszerűsítették a hivatást, továbbá szimbolikusan kifejezték az önkéntes és hivatásos tűzoltók összetartozását, együttműködését. Kiállítás nyílt a magyar tűzoltóság alapításának 150. évfordulója alkalmából.

 

 

46 egyesület tűzoltói vonultak fel a Fő téren megrendezett Vas Megyei Tűzoltó Találkozón

400 tűzoltó sorakozott fel a Fő téren szombaton.

Hatodik alkalommal szervezték meg a megyei tűzoltó találkozót, hogy megmutassák, kik azok a hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók, akikre az év minden napján számíthat a lakosság.

"Gyakorlati bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal szeretnénk közelebb hozni a hivatásunkat a lakossághoz."

Bognár Balázs igazgató megköszönte a szolgálatot minden tűzoltónak, és elmondta, óriási erő rejlik az összefogásban: a hivatásosok és önkéntes szervezetek minden káreseményt képesek kezelni.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, a megyében regnáló 3 hivatásos tűzoltó parancsnokság mellett 5 önkormányzati tűzoltóság és 83 önkéntes tűzoltó egyesület van. Ők aktív tagságban, egyre jobb technikai felszereltséggel vesznek részt a mentő-tűzvédelemben. Az elmúlt öt évben 6500 káresemény történt a megyében, ebből 2000 volt a tűzeset, negyedénél önállóan avatkoztak be az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, és 1400 alkalommal avatkoztak be a hivatásosokkal közösen az önkéntes tűzoltók."

Hende Csaba országgyűlési képviselő kifejezte háláját a tűzoltóknak, akik odaállnak a vész és az emberek közé. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: hosszú évek óta a tűzoltók bizalmi indexe a legmagasabb. Az ünnepségen Szent Flórián emlékplakettet vehetett át Metka Lajnšček Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja és Nyima Tamás, a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. A tűzoltó szervezetek képviselői névre szóló B-C áttétkapcsokat illesztettek össze, hogy kifejezzék összetartozásukat, majd megkezdődtek a bemutatók.

"Sebváltót is próbáld ki, ott a sebváltó."

A gyerekek felszállhattak a tűzoltóautókra, a magasból mentőre, és végigmehettek a drótkötélpályán.

A műszaki mentési bemutatón az érdeklődők láthatták, hogyan, milyen eszközökkel dolgoznak a tűzoltók a balesetek helyszínén. Az is kiderült, miért nem szabad a konyhában égő olajat vízzel oltani. A Városháza földszinti aulájában kiállítás nyílt a 150 éve alapított magyar tűzoltóság történetéről, amit október 15-ig lehet megtekinteni.