Hírek

45 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Vas megye a TOP Pluszban

2021. november 19., 19:34

Megjelentek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első pályázatai. Vas megye összesen 45 milliárd forint fejlesztési forrással számolhat, aminek 30 százaléka, 13,4 milliárd forint Szombathelynek jut. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a Megyeházán.

 

45 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Vas megye a TOP Pluszban

Kiemelten jól szerepelt Vas megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program előző hétéves periódusában: csapadékvíz-elvezetési rendszerek, középületek, óvodák, iskolák, bölcsődék, háziorvosi rendelők, piacterek újultak meg és kerékpárutak épültek. A pályázatok zömét a megyei önkormányzati hivatal bonyolította.

Majthényi László - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"21,1 milliárd forintból el tudtunk költeni pályázati úton több mint 35 milliárd forintot, több mint 250 projekt valósult meg, a megye településeinek több mint kétharmadát érintették ezek a fejlesztések."

A következő hét évben a TOP Plusz összesen 45 milliárd forint forrást jelent a megyének, amit négy fejlesztési területre osztottak fel: Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd, a szombathelyi járás 4,8 milliárd, Észak-Vas megye 12,8 milliárd, Dél-Vas megye pedig 11,4 milliárd forintot használhat fel.

A források kormánydöntés alapján érkeznek, Szombathely kitüntetett helyzetben van, hangsúlyozta Hende Csaba.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Zalaegerszeg 7 milliárdhoz jut, miközben Szombathely 13,5 milliárdot fog kapni, Győr is 13,7 milliárd forinttal szerepel, Sopron 7,4 milliárd, tehát a velünk összemérhető nagyságrendű városok alig több, mint a felét tudják fejlesztésre fordítani, ennek sok oka van, nyilván benne van az a komoly és egyeztetett, folyamatos munka, amit a város és a megye vezetésével együtt a kormánynál kifejtettünk, ez mutatja a lobbierőnket, azt, hogy elkötelezetek vagyunk Szombathely fejlesztéséért."

A megyeszékhely a legtöbb pénzt, 8,2 milliárd forintot közterületi beruházásokra fordíthat majd, amibe egyebek mellett ipari parkok, utak, járdák, kerékpárutak is beletartoznak. 1,1 milliárdot energetikai korszerűsítésre, 2,2 milliárdot köznevelési intézmények, egészségügyi és szociális ellátás korszerűsítésére, 1,8 milliárdot rendezvényekre és identitáserősítésre költhet. Mindez kiegészül a foglalkoztatási kerettel, ami 1,5 milliárdot jelent. A város feladata most az, hogy megalkosson egy fenntartható városfejlesztési stratégiát, amelyben meghatározza, milyen beruházásokat kíván megvalósítani. A pályázatok egy része már megnyílt, a beadási határidő január 15. Hende Csaba arról is beszélt, hogy a következő hét évben 330 milliárd forint forrás érkezik Szombathelyre, amelynek legnagyobb részét, 241 milliárdot gyorsforgalmi utakra költhetik. Ebben egy fillér uniós pénz nincs, mert Brüsszel nem támogat útépítéseket. Hozzátette: az északkeleti elkerülő közbeszerzési eljárása lezárult, ennek része lesz a Puskás Tivadar utca kivezetése a körgyűrűre felüljáróval. A beérkezett négy ajánlat mindegyike drágább, mint az előzetesen kalkulált összeg.