Hírek

300 millió forint uniós támogatást nyert a gencsapáti önkormányzat

2024. március 01., 17:32

300 millió forint uniós támogatást nyert a gencsapáti önkormányzat az Apponyi Albert utcai csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére. A beruházással régi probléma oldódik meg: a víz nem a házakhoz folyik majd be, hanem zárt rendszeren keresztül egy szikkasztóba kerül. Megújul az utca burkolata és az apáti templom előtti tér is. Csütörtökön tartották a projekt nyitórendezvényét.

300 millió forint uniós támogatást nyert a gencsapáti önkormányzat

Az Apponyi Albert utcában örökös probléma volt, hogy egy-egy nagyobb eső után a víz elöntötte az alacsonyabban fekvő házak udvarát. A mostani beruházással 750 méter hosszan kiépül a várva várt csapadékvíz-elvezető rendszer. Az utca végén a felhagyott téglagyári agyaggödör helyén kialakított szikkasztóban gyűlik majd össze a víz. Itt már folyik az előkészítő munka: felszámolják az illegális hulladéklerakót és kivágják a veszélyes fákat.

"Az ide érkező csapadékvíz szikkasztással fog visszakerülni a környezetbe, nem lesz visszavezetve a Gyöngyös élővizébe."

A falu a Vas vármegyei önkormányzattal közösen 300 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a TOP Plusz Élhető települések című pályázatán. Az Apponyi Albert utca ezzel védetté válik a nagyvizektől, és a burkolatát is teljes hosszában helyreállítják.

Bodorkós Ferenc - polgármester, Gencsapáti

"Elkészül az utcában egy zárt csapadékcsatorna, fölötte egy folyóka, bejárást könnyítő elemekkel fedve. Az út, ahol megengedi, rá lesz húzva, ahol nem, felmarják, remix eljárással kap egy új aszfaltburkolatot a meglévő szélességben."

Az apáti templom előtti teret új burkolattal látják el, közösségi- és rendezvénytérré alakítják. Majthényi László elmondta, Gencsapáti élen jár a nyertes pályázatokban: az elmúlt években megvalósult az iskola és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése, felújították az óvodát, az idősklubot, kulturális programokat szerveztek, most pedig a vízelvezető rendszer mellett további 300 millió forintból bölcsőde épül.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

"Ennek a 8 projektnek az elnyerésével Gencsapáti jelentős előrelépést tett a TOP-ban és a TOP Pluszban is, hogy a környezetet és a közszolgáltatásokat javítsa, fejlessze, az ott élők életkörülményeit minőségileg is javítsa."

A csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése az Apponyi Albert utcában várhatóan június közepére fejeződik be.