Hírek

300 éve született Franz Anton Maulbertsch

2024. június 11., 11:53

300 éve született Franz Anton Maulbertsch, a barokk kor egyik legjelentősebb freskófestője. Ez alkalomból rendhagyó kiállítás nyílt a Püspöki Palota dísztermében. Az egyházmegye felkérésére a Művészeti Szakgimnázium tanulói értelmezték újra az alkotó műveit.

300 éve született Franz Anton Maulbertsch

Pénteken nyílt kiállítás a Püspöki Palota dísztermében a Művészeti Szakgimnázium diákjainak alkotásaiból, amelyeket Franz Anton Maulbertsch freskói ihlettek. Az apropót a barokk művész születésének 300. évfordulója adta.

Székely János - megyéspüspök

Látom, hogy nagyon sokan próbálták vissza is adni az Ő képeinek a stílusát, művészetét. Maulbertsch egy nagyon nagy átalakuláson megy végig az élete folyamán. Ha valaki elmegy Sümegre, akkor ott egy nagyon eleven színeket, rengeteg érzelmet, nagyon szívhez szóló festészetet lát. S, amit itt látunk a mennyezeten az egy nyugodtabb, higgadtabb, visszafogottabb sokkal kiérleltebb gyönyörű alakformálás és nagyon tiszta üzenet.

Az osztrák származású Maulbertsch több magyarországi templomban is dolgozott, négy évtizedes munkássága révén a barokk korszak legjelentősebb festőjeként tartják számon. Alkotott a szombathelyi székesegyházban és püspöki palotában, a székesfehérvári karmelita templomban és a váci székesegyházban. Művei alapján dolgoztak a diákok, különböző technikákkal.

Heitler Dávid - tanuló, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

Én három munkát hoztam ide: az egyik a díszteremben található portrénak a másolata, ez eredetileg egy freskó. Én pedig a freskóhoz kísértetiesen hasonlító - ám valamivel egyszerűbb - technikával úgy nevezett szekkó technikával másoltam egy portrét. Ez Szent Kvirinusznak a portréja.

Az ünnepségen a diákok bemutatták alkotásaikat, majd ajándékokat vettek át Székely János megyéspüspöktől. A kiállítás megnyitóját előadássorozat egészítette ki Maulbertsch művészetéről, a püspöki palota dísztermében látható mennyezeti képek készítésének hátteréről, és a nemrég elvégzett restaurálási munkálatokról.