Hírek

300 alkotás érkezett a Váci Mihály Általános Iskola Szent Márton Országos Képzőművészeti pályázatára

2023. november 14., 18:52

39 városból több mint 300 alkotás érkezett a Váci Mihály Általános Iskola Szent Márton Országos Képzőművészeti pályázatára. A versenyt immár 4. alkalommal szervezték meg több korcsoporti kategóriában. A zsűrinek nehéz dolga volt, több nyertest hirdettek a tervezettnél. Szombathelyi Televízió: https://www.sztv.hu/ https://www.facebook.com/szombathelyitv https://www.instagram.com/szombathelyitelevizio/

300 alkotás érkezett a Váci Mihály Általános Iskola Szent Márton Országos Képzőművészeti pályázatára

Rengeteg gyerek küldte be művét a Szent Márton Országos Képzőművészeti Pályázatra, amit a Váci Mihály Általános Iskola írt ki. 2:34 Legtöbben a szent életének legismertebb jeleneteit ábrázolták, a köpenymegosztást, vagy épp a libákat. Olyan sok alkotás érkezett, hogy nem is tudták mindegyiket kiállítani.

Horváth Andrea - intézményegység-vezető, Váci Mihály Általános Iskola

“39 városból érkezett, az ország minden vidékéről, Szeged, Nyíregyháza, Mecseknádas, Záhony, stb, egészen Szombathelyig 338 alkotás, és nagyon változatos technikával. Az üvegfestménytől elkezdve monotípiáig, vízfestményig, pasztellrajzig, tűfilcrajzik, tehát rengeteg, rengeteg féle alkotás volt. Nem is tudtuk az összeset kirakni itt a kiállítótermünkbe, az állványokba, ez körülbelül amit itt most látnak az körülbelül a munkák egynegyede.”

A pályázatot négy általános iskolás korcsoport számára írták ki, valamint csoportosan is lehetett indulni alsós és felsős kategóriában. A kiállításmegnyitón elsőként Németh Gábor igazgató köszöntötte a megjelenteket, aztán Horváth Soma alpolgármester mondott beszédet. Úgy fogalmazott: Szent Márton emlékének ápolása a város mindenkori történetében lényeges, de a jelenkorban még inkább. Minden olyan rendezvény megvalósítása fontos, amely ezt a hagyományt, a szent szellemiségét ápolja.

Horváth Soma - alpolgármester

“Amiről kell és fontos beszélni az az irgalom és a segítés, ami azt gondolom, hogy a mai világban egy rendkívül nagy kincset jelent, és ezért is fontos, hogy a legkisebbek számára is ezt biztosítsuk, elérjük, és ha erre a rajz egy jó lehetőség, egy rajzpályázat, akkor ezt meg kell ragadni, másodsorban pedig azért, mert szívesen támogatunk -személyszerint én-, minden olyan kezdeményezést, ami képzőművészettel, rajzzal, festészettel, egyáltalán a képzőművészettel kapcsolatos, hiszen itt vagyunk egy városrészen, amely Magyarország egyik legjelentősebb képzőművészének, Derkovits Gyulának a nevét viseli, és erre szerintem fontos, hogy mindig emlékezzünk.”

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a képzőművészet segítségével az emberek olyan gondolatokat, érzéseket közölhetnek, amelyekre nincs szó. A kiállítás megnyitóját a Váci iskola diákjainak és tanárainak műsora színesítette.

A kiállítás fővédnöke Székely János megyéspüspök volt, az alkotásokat pedig Tóth Csaba Munkácsy-díjas képzőművész és Rákos József grafikus művész zsűrizte. Nehéz dolguk volt, így a kategóriák egy részében több nyertest is hirdettek.