Hírek

27. alkalommal rendezték meg a Gencsi Söprű Néptáncfesztivált

2024. május 21., 11:34

27. alkalommal rendezték meg a Gencsi Söprű Néptáncfesztivált vasárnap. A programban a régió 17 néptáncegyüttese mutatkozott be. A Gencsi Söprű évről évre nem csak a táncról, de a csoportok közötti közösségépítésről is szól.

27. alkalommal rendezték meg a Gencsi Söprű Néptáncfesztivált

A hagyományoknak megfelelően a pünkösdi hétvégére időzítették a gencsapáti néptáncfesztivált. Az idei Gencsi Söprű már a 27. volt a sorban.. A sportpályán igazi népi hangulat fogadta a látogatókat. Hímzett ruhákat és kézzel karcolt tojásokat lehetett vásárolni, a színpadon pedig népi együttesek produkciói követték egymást.

Varga Albin - igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár

“A Gencsi Söprű lett itt vasárnapra mint régen is a nagy attrakció a településen, illetve hát remélem, hogy a régió és a vármegye népművészeti közösségeinek egy igazi találkozója. Már kezdtünk pénteken a Magyar Állami Népi Együttessel, tegnap egy sportnap volt és ma pedig 17 táncosközösség jön Vas vármegyéből, a szomszédos megyékből - Zalából illetve Győr-Sopronból és mutatja be a tisztelt zsűri előtt is a hozott táncot.”

Az Ungaresca Táncegyüttes A kalapom fekete című, felújított számával készült a Gencsi Söprűre. A feketelaki tánc Erdélyből származik.

A néptáncosok számára a program nemcsak táncról, de a közösségépítésről is szól, jó alkalom az egymással való találkozásra.

Kiss Szilárd - néptáncos

“Ez mindenképpen valahol egy közösségteremtő is, hiszen már régóta együtt vagyunk a környék néptáncegyüttesei, táncosai. Gyakorlatilag együtt, ha nem is versenyezhetünk, de megmérethetjük magunkat, és hát mindenképpen egy abszolút évek óta tartó jókedv hangulat, ami jellemzi ezt a gencsi hétvégét.”

A Gencsi Söprű minden évben 400-500 táncost mozgat meg. Az előadásokat szakmai zsűri értékeli, amely jó tanácsokat is ad a fellépőknek, hogyan fejleszthetik tovább művészetüket. Bár a program elsődleges célja nem a versengés, a zsűri különdíjakkal jutalmazta a legjobb táncosokat.