Hírek

25.évfordulóját ünnepli a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány

2023. szeptember 21., 15:39

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, amely letette a diakóniai ellátás alapjait a városban. Azóta nagy utat jártak be, feladatkörük egyre bővül, de hitvallásuk továbbra is a szolgálat és az együttműködés. Konferenciát szerveztek szerdán a gyülekezeti teremben.

25.évfordulóját ünnepli a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány

1998-ban jött létre az alapítvány, akkor kezdődött a diakóniai ellátás az evangélikus egyház berkein belül. Egy gyülekezi tagjuk 40 millió forintos adománya teremtette meg a Thuróczy István Szeretetotthon alapjait, ahol ma is 30 idős emberről gondoskodnak. 2004-ben átvették a Középhegyi úti intézményt a megyétől, ahol folyamatosan fejlesztettek, az ellátottak létszáma több százra nőtt a Johanneumban.

Hutflesz Mihály - elnök, Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány

"Kezdettől fogva az együttműködés vezérelt bennünket - hiszen az együttműködés a legjobb befektetés -, a Krisztusba vetett hit és a szolgálat, ami a hátrányos helyzetű emberek, rászorulók irányába megnyilvánul."

Az evangélikus diakóniai munka nagy utat járt be Szombathelyen. A várossal együttműködve a közelmúltban 44 idős hajléktalan számára hoztak létre férőhelyeket épületbővítéssel - erről beszélt a konferencián Horváth Attila, kiemelve a város és alapítvány kiváló kapcsolatát. A 25 éves jubileum alkalmából az alpolgármester oklevéllel köszönte meg az alapítvány munkáját. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a vasi civil életről tartott előadást, melyből kiderült, hogy a vármegyében különösen erős a civil kurázsi, már az 1800-as évek végén több mint 100 egylet működött, napjainkban pedig az ezret is meghaladja a szervezetek száma. Az alapítvány nemrég elkészült stratégiája meghatározza a célokat a következő 5-10 évre, ebben hangsúlyosan szerepel a nyitás a gyülekezeten kívülre, és az emberi erőforrások feltárása, hasznosítása.

Hutflesz Mihály - elnök, Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány

"Az evangélikus gyülekezethez több ezer fő tartozik, sok háztartás, értékes emberekkel, komoly humán háttérrel, ezt szeretnénk erőforrás-kapacitásként igénybe venni."

Figyelmet fordítanak a Reményik-iskolára,a nevelőszülői hálózatra az idősgondozás fejlesztésére, az önkéntesek toborzására, képzésére és a fiatalok bevonására.