Hírek

25 éve alakult meg az Esőemberke Alapítvány

2024. április 19., 18:35

25 éve alakult meg az Esőemberke Alapítvány, 15 éve jött létre a Holnap Háza autista lakóotthon és 8 éve nyílt meg a Ma Háza foglalkoztató. A hármas jubileumot a Zarkaházi Szily-kastélyban ünnepelték. A keserédes hangulatú délelőttön megemlékeztek Nádorné Vörös Ibolyáról, az alapítvány vezetőjéről, aki két nappal ezelőtt súlyos betegség következtében hunyt el.

25 éve alakult meg az Esőemberke Alapítvány

Megtelt a kastély emeleti nagyterme a mai ünnepségen. Nemény András személyes hangú beszédében felidézte a Holnap Háza előtörténetét. A Nádor házaspár volt a kezdeményezés motorja, akik érintett szülőként szerettek volna autista gyermeküknek és sorstársainak biztos jövőt adni. Minisztériumi pályázat, önkormányzati önerő, ingyen telek és sok-sok támogató segítette a lakóotthon megnyitását.

Nemény András - polgármester

"Megismertem egy kis lelkes csapatot, aminek én is részese lehettem akkor, akik között nagyon különböző gondolkodású emberek volta, de a jó cél összekötött mindenkit."

Ez a folyamat személyiségformáló erővel bírt - tette hozzá a polgármester, aki meleg szavakkal emlékezett meg a napokban elhunyt Nádorné Vörös Ibolyáról, az alapítvány vezetőjéről. Úgy emlékezhetünk rá méltó módon, ha folytatjuk, amit elkezdett - fogalmazott Nemény András. 13-an hozták létre az alapítványt, elkeseredettek és elszántak voltak egyszerre - idézte fel a múltat Nádor István, megköszönve feleségének és minden támogatónak a kitartó munkát.

"Ez alatt az idő alatt Ibolya vezetésével elértük a legfontosabb célt: a szombathelyi közbeszédben meghonosodott az autizmus fogalma, sőt, polgárjogot nyert."

Őszi Tamásné gyógypedagógus az Autizmus Alapítvány képviseletében elismeréssel szólt az Esőemberke Alapítványról, amely nem csak Szombathelynek, de az országnak is sokat adott. Godáné Kazári Eszter 2021 óta a Holnap Háza vezetője, egyenként mutatta be a tíz lakót, mindenkiről szólt néhány kedves szót.

"Segítő munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy lakóink mindennapjait színesebbé, élményekben gazdagabbá tegyük."

Elhangzott az is, hogy a Ma Házában jelenleg 25-en dolgoznak.

“A távolból kívánok boldog születésnapot az alapítványnak.”

Videóüzenetben köszöntötte a születésnapos alapítványt Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Kálmán László egykori kosárlabdázó, aki személyesen is jelen volt az ünnepségen. Mindketten a szervezet hírvivői. A jubileumi programot a Reményik-iskola néptáncosai és a Játéksziget Óvoda kisgyermekei műsorral színesítették.

"Álljunk bele, ha kell, bármi jöjjön is el."

Végezetül a jelenlévők együtt énekelték a Pál utcai fiúk című musical leghíresebb dalát. Az aulában kiállítást rendeztek be, a fotók az Esőemberke Alapítvány, a Holnap és a Ma Háza történetének fontosabb mérföldköveit és mindennapjait örökítik meg.