Hírek

2022-es Challenge Tornász Világkupa

2022. október 06., 21:57

Kiváló hangulat, látványos gyakorlatok és magyar éremeső jellemezte a 2022-es Challenge Tornász Világkupát, aminek az Aréna Savaria adott otthont. A résztvevők a három napos rendezvénnyel már a közelgő világbajnokságra hangoltak Szombathelyen.

2022-es Challenge Tornász Világkupa

A 2021-es Magyar Grand Prix után ismét Szombathelyre szegeződött a tornasport kedvelőinek szeme, hiszen a nemzetközi szövetség jóváhagyásával ezúttal világkupát szerveztek itt. Négy földrészről, 27 ország versenyzői vettek részt a viadalon, és a visszajelzések alapján az erőpróba kiválóan szolgálta a sportolók felkészülését. Az ehhez hasonló tornaversenyek már 17. éve a Magyar Torna Szövetség, a szombathelyi önkormányzat és a Pannonsport összefogásával valósulnak meg.      
Kalmár Attila - ügyvezető, Pannonsport Kft.
- Ugye a rendezvényt vagy egyáltalán a tornasportot 17. éve csináljuk, tehát azt is mondhatnám, hogy túl sok váratlan esemény már nem érhet, hisz nagyon sok minden előfordult, de ez természetesen így nem igaz. Az aktuális helyzetnek mindig a legmegfelelőbb döntéseket kell hozni.

A világkupa a magyar válogatott tornászok számára is kiemelt fontosságú volt, hiszen a kontinensviadal után a pénzdíjas versenyen többen új gyakorlattal rukkoltak ki, mások pedig tökéletesíteni szerették volna technikájukat. A torna szövetség főtitkára kis hiányérzet mellett elégedett volt az elért eredményekkel.

Altorjai Sándor - főtitkár, Magyar Torna Szövetség
- Kicsit őszintén többet vártam a férfi mezőnytől, de volt új gyakorlat, voltak rontások és Eb és vb között vagyunk pont félúton. Talán lehet, hogy ha csúcsformát  hoznak az talán egy picit korai lett volna a vb-t tekintve, hiszen bő három hét múlva van a világbajnokságra utazás. Azt gondolom, hogy még ez a három és fél hét ez a csiszoláshoz kell és akkorra kerll hogy összeálljanak a jó gyakorlatok.

A magyar delegáció a három napos rendezvényen alaposan kitett magáért, hiszen 2 arany, 2 ezüst és 2 bronzérmet szerzett. Székely Zója* felemáskorláton, Balázs Krisztián* nyújtón végzett az élen, ugyanakkor a legígéretesebb szerepléssel Mayer Gréta (9:13) rukkolt ki. A tehetséges tornász első éves felnőtt versenyzőként ezüstérmet szerzett talajon, ugrásban pedig a dobogó alsó fokára állhatott fel. A szombathelyi erőpróbát követően már a lisszaboni világbajnokságra fókuszálnak a sportolók, amit október végén rendeznek.