Hírek

2019 után ismét Kulturális Csúcstalálkozót szerveztek

2024. március 04., 21:52

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és kockázatok álltak a második Kulturális Csúcstalálkozó fókuszában. A kerekasztal-beszélgetést a H+ Média és Kulturális Egyesület a Vasi TIT-tel közösen szervezte. A rendezvényen az AGORA, a színház, a könyvtár, a múzeum, a szimfonikus zenekar vezetője és a Városháza rendezvényszervezője beszélgetett múltról, jelenről és jövőről.

2019 után ismét Kulturális Csúcstalálkozót szerveztek

2019 után ismét Kulturális Csúcstalálkozót szerveztek, ezúttal a Vasi TIT előadótermében. A hagyományteremtő eszmecserét Horváth Soma alpolgármester nyitotta meg. Köszöntőjében utalt Szombathely széles kulturális kínálatára, amelyben mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. A hatfős kerekasztal-beszélgetésen az érdeklődők bepillantást nyerhettek az intézmények tevékenységébe.

Simon Ádám - elnök, H+ Média és Kulturális Egyesület

Ugye mivel egy 5 éves szünet után vagyunk, amely nem egy könnyű időszak volt - a kulturális intézmények számára sem - ezért főleg az elmúlt évekről, a jövőbeli tervekről valamint az új kihívásokról - a mesterséges intelligenciáról - lesz szó. S ezt követően pedig különböző témakörök lesznek majd a következőkben. Tehát a hagyomány szerint majd az éppen aktuális témákra fogunk fókuszálni.

Valamennyi intézmény számára nehéz volt az elmúlt időszak: előbb a koronavírus-járvány, majd az energiaválság okozott problémákat a működésben. Nagy kérdés volt, hogyan lehet visszacsábítani a látogatókat.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Örülünk, hogy ezek után a nehéz évek után az olvasók, a könyvtárhasználók újból választották a könyvtári szolgáltatásokat és nagyon szép mutatószámokkal tudunk büszkélkedni. Ezért az igényfelmérésekre, elégedettségi vizsgálatokra alapozva olyan programokat tervezünk, amelyek egyrészt új, potenciális használókat tudnak hozzánk becsalogatni, bármely korosztályból: tervezünk gyermekeket megszólító, ifjúsági korosztályt megszólító, középkorúakat és időseket megszólító programokat is.

A kulturális csúcstalálkozó egyik fontos témája a mesterséges intelligencia térnyerése volt. Kérdésként merült fel, hogyan lehetne jól hasznosítani, kockázatok nélkül. Ez mást jelent a színház, a zenekar és mást a múzeum esetében. A találkozó-sorozat hamarosan a vármegyei intézmények, majd pedig fesztiválszervezők bevonásával folytatódik.