Hírek

2001 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a magyar hősök napját

2024. május 27., 23:01

2001 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a magyar hősök napját. Ilyenkor tisztelgünk azok előtt, akik a világháborúk és a diktatúrák idején életüket áldozták a hazáért. Ezúttal a szőllősi templom mellett álló emlékműnél tartottak ünnepséget.

2001 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a magyar hősök napját

Az egykori Gyöngyösszőlősről származó, az első világháborúban harcoló katonák, a fronton hősi halált halt apák és fiúk emlékművénél gyülekeztek a résztvevők, köztük osztrák és olasz hagyományőrzők is vasárnap délelőtt. A megemlékezés a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd Tóth Kálmán, a déli városrész önkormányzati képviselője mondott beszédet. Rámutatott: még mindig van, aki nem tudja, mi is a hősök napja. Pedig fontos, hogy tisztában legyünk a veszteségeinkkel, és fejet hajtsunk hőseink előtt. Az első világháború kétszer annyi magyar áldozatot szedett, mint a második.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"660 ezren meghaltak és 750 ezren estek fogságba vagy sebesültek meg. De azt is ki kell mondani, hogy nem csak a magyaroknak voltak súlyos veszteségeik. A Monarchia összes népe súlyos áldozatokat hozott a háború során."

Közel van hozzánk a háború, Kárpátalja fiataljai sorra halnak hősi halált - fogalmazott Tóth Kálmán, aki a vezetők felelősségét és a béke fontosságát hangsúlyozta.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"A béke csoda, leginkább a levegőhöz tudnám hasonlítani. Akkor vesszük észre, mekkora kincs, ha épp hiányzik."

Ünnepi műsort adtak a Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai.

"Én istenem, jó istenem, mily árva egy regruta."

Katonadalokkal, frontot megjárt honvédek visszaemlékezéseiből vett szövegrészletekkel, versekkel idézték meg a háborús időket.

"Ha lehull a két kezünk is, ha mindnyájan itt veszünk is, előre!"

Koszorút helyeztek el az emlékműnél a szombathelyi önkormányzat, a kormányhivatal vezetői, pártok, társadalmi szervezetek, rendvédelmi szervek és hagyományőrzők képviselői.