Hírek

1990 óta október elseje az idősek világnapja

2022. október 05., 21:50

Ez alkalmából ünnepséget tartottak a Savaria moziban szerdán. Az eseményre előadásokkal készültek, illetve elismeréseket adtak át. Elhangzott: az idősek a társadalom értékes tagjai, tapasztalatuk, tudásuk pótolhatatlan kincs.

1990 óta október elseje az idősek világnapja

Idősek töltötték meg a Savaria mozi nagytermét szerdán. Tánczos Katalin: Az én Miatyánkom című versét Szalai András szavalta el.


Nézz fel a magasba, reményteljesen,
S fohászkodj: MIATYÁNK, KI VAGY A MENNYEKBEN!

Az ünnepséget Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége, Idősügyi Tanácsa és a Vas Megyei Közgyűlés közösen szervezte. Megnyitó beszédében Nemény András polgármester azt üzente az idősek számára, hogy a jelenlegi helyzetben különösen nagy szükség van rájuk.

 Nemény András polgármester
"A saját életükben már nagyon sok minden megéltek, tudják mit jelent lemondani, és tudják azt is, hogy ilyen körülmények között is hogyan lehet gyereket nevelni, családot fenntartani, és teljes, időnként boldog életet élni. Szükség van önökre. Kellenek a következő időszakban. Sokkal jobban mint korábban. Persze nemcsak azzal, hogy az unokákat segítik, mert azt mindenki szívesen teszi, hanem az a lelki segítség, ami belülről fakad."

A megjelenteket Balázsy Péter megyei jegyző is köszöntötte, majd átadták az Idősek az idősekért díjat, a megyei közgyűlés elnökének emlékplakettjét és a nyugdíjas szövetség díszokleveleit - összesen tízen vettek át elismerést. Az idősek örülnek annak, hogy rendszeresen programokat szerveznek számukra.

Szabadfi Enikő - tag, Vidám Nyugdíjas Klub
"Nagyon jó érzés, hogy gondoskodnak rólunk. Egész évben szerveznek nekünk sportrendezvényeket, egészségmegőrző tevékenységek vannak, megyünk vércukor mérésre, koleszterinszint mérésre. Szombathelyen szerintem ez nagyon jól meg van szervezve."

A világnap lényege, hogy felhívják a figyelmet bizonyos problémákra.

Némethné Jankovics Györgyi - elnök, Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége
Számos olyan problémahalmaz van az idősek életminőségében, életkörülményeiben, amit ilyenkor világnak alkalmából illendő a szónokoknak, a megszólalóknak szóvá tenni. Azért is, hogy a jelenlévők megerősítsék, hogy így van, és azért is, hogy a társadalom megérte, hogy vannak ennek a korosztálynak problémái.

Ez a nap azt is üzeni, hogy figyeljünk jobban idősebb szeretteinkre.