Hírek

1894. április 13-án született Szombathely Kossuth-díjas festőművésze, Derkovits Gyula

2024. április 04., 21:26

1894. április 13-án született Szombathely Kossuth-díjas festőművésze, Derkovits Gyula. A művész születésének 130. évfordulója alkalmából a Szombathelyi Képtár, a Derkovits Általános Iskola, a Derkovits Városrészért Egyesület és az önkormányzat számos, az évfordulóhoz kapcsolódó programot szervez április 12-én és 13-án.

1894. április 13-án született Szombathely Kossuth-díjas festőművésze, Derkovits Gyula

A város és a Szombathelyi Képtár évről évre megemlékezik valamilyen formában a szombathelyi születésű képzőművész, Derkovits Gyula életéről, munkásságáról. Idén a festőművész születésének 130. évfordulójához kötődő hétvégén számos kulturális és művészeti program várják az érdeklődőket. Április 12-én 10 órakor a Rohonci úti Derkovits szobornál koszorúzást tartanak, ahol különleges meglepetéssel készülnek a szervezők és a Derkovits iskola tanulói.

Prisznyák Benjámin - elnök, Derkovits Városrészért Egyesület

“Szívesen vesszük, ha más egyesületek, más közösségek is jönnek erre a koszorúzásra. Őket is, képviselőiket is nagy szeretettel várjuk, hiszen szeretnénk, hogy együtt tudjunk megemlékezni Derkovits Gyula születéséről”

Szintén április 12-én, délután 5 órakor az iskola verssoroló gálaműsort rendez.

Reichert Judit - igazgató - Derkovits Gyula Általános Iskola

“A Derkovits iskola diákjai tolmácsolásában József Attila, Weöres Sándor, Aranyosi Ervin versei elevenednek meg, és természetesen a verseken kívül más művészeti ágakatat is megjelenítünk ezen a verssoroló gálaműsoron.”

Ugyanaznap este, pénteken háromnegyed 8-kor a Derkovits iskola előtti téren 30 darab digitalizált Derkovits festményt mutatnak be.

Az eseményre elkészül Heitler Dávid, a Művészeti iskola ifjú restaurátorának munkája is, aki az ünnepelt képzőművész Bécsben alkotott önarcképének nagyított képmását mutatja meg a közönségnek.

Horváth Soma - kultúráért is felelős alpolgármester

“Mindenkit invitálok, hogy jöjjenek el, nézzék meg ezt a nem szokványos képfestést, hiszen Derkovits Gyula művei fognak megelevenedni az iskola falán, és közben a Kellene kis kert zenekar fog majd zenélni. A másik program pedig majd itt a Szombathelyi Képtárban másnap a születésnapján lesz, az 5 órakor kezdődik majd. Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója egy zenés irodalmi műsorral készül, amely tulajdonképpen Derkovits a zászlónk címet viseli.”

A Szombathelyi Képtárban már februártól látogatható a Derkovits 130 - Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című kiállítás. A 64 műtárgyat felsorakoztató tárlat május 19-ig látogatható.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár

“Ebből ¾-ed részét képezi a Szombathelyi Képtár gyűjteménye, ezenkívül a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Szépművészeti Múzeumtól és a Janus Pannonius Múzeumtól kértünk kölcsön. A kiállítást mindenkinek nagyon melegen tudom ajánlani, hiszen nem minden nap láthatók együtt ezek a műtárgyak, főképpen Magyarországon, Budapesten kívül.”

A Derkovits 130 kiállításhoz kapcsolódóan a Szombathelyi Képtár májusban Pop Up tárlatot is szervez, ahol a központi téma a képzőművész Halas csendélete lesz. A Vacsorázzunk Derkovits-csal! elnevezésű felhívásra május 5-ig bárki elküldheti saját halas kompozícióját. A beérkező művekre nem vonatkozik műfaji megkötés. További részletekről a baki.orsolya@savariamuseum.hu e-mail címen lehet érdeklődni.