Hírek

174 éve, 1849. október 6.-án végezték ki a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét

2023. október 09., 16:48

174 éve, 1849. október 6.-án végezték ki a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét és gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt. A városi és a megyei önkormányzat, valamint a kormányhivatal vezetői a Premontrei Gimnáziumban és a Batthyány téren tartottak megemlékezést.

174 éve, 1849. október 6.-án végezték ki a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október hatodikán 13 honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanulói emlékező műsorral elevenítették fel az eseményeket.

Szuhai Viktor ünnepi beszédében kiemelte: a hősök az utolsó pillanatig megtartották hűségüket és hazaszeretetüket, amikor életüket adták Magyarországért.

Szuhai Viktor - tanácsnok

“A mai nap így 174 év után is egyaránt emlékeztet bennünket a múltra, és inspirál bennünket arra, hogy az aradi vértanúk példáját, eszméjét és hitvallását követve mi is folytassuk az örök küzdelmet az igazságunkért és szabadságunk megtartásáért. Úgy hiszem, hogy az aradi vértanúk nemcsak az akkori idők hős szabadságharcosai voltak, hanem életükkel és mártír halálukkal örök példaképpé is váltak a jövő generációinak, azaz a mi számunkra is.”

Az ünnepi beszédet követően koszorút helyeztek el az emlékfalnál, majd elsőként Nemény András polgármester és László Győző alpolgármester hajtottak fejet az aradi vértanúk előtt. Utána a Vas Vármegyei Önkormányzat, a pártok helyi képviselői, a Premontrei Gimnázium tanárai és diákjai és a hagyományőrző szervek is tiszteletüket tették az emlékfal előtt.

Később a Batthyány téren folytatódott a megemlékezés. Itt a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai adtak műsort.

Az ünnepség végén a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál.