Hírek

160 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Szombathely a Modern Városok Program keretében

2015. december 21., 16:44

Az erről szóló kormányhatározatot sajtótájékoztatón ismertette a város polgármestere, Puskás Tivadar és Hende Csaba országgyűlési képviselő.

160 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Szombathely a Modern Városok Program keretében

800 millió forintot kap Szent Márton szülővárosa a Szent Márton-emlékév programsorozatának megvalósításához. A Szent Márton Terv keretében pedig összesen 10 milliárd forintból egyházi és világi épületek, közterek újulhatnak meg.

Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
Az egyházi pületek megújítása a Szent Márton-templom, a székesegyház, illetve a püspöki palota megújítását jelenti, ez 2.5 mrd. A következő 2.5 mrd a Smidt Múzeum, a Berzsenyi tér, a Mindszenty tér, a romkerten átvezető sétánynak az elkészítését jelenti.

A következő ütemben ötmilliárd forint jut a romkert felújítására, valamint a Szent Márton-templomtól a belvárosig vezető gyalogosút kialakítására.

A város ipari parkjában másfél milliárd forintból egy közszolgáltatási telephelyet hoznak létre, ahova például a városgazdálkodási cég, a hulladékgazdálkodási kft. vagy a távhő egységei költözhetnek majd ki a belvárosból.

Ugyancsak a városközpont lélegezhet fel, miután a buszpályaudvar átköltözik a vasútállomásra.

A Modern Városok program jóvoltából megújul a Gothard-kastély, ahol természettudományi oktatóközpont lehet a jövőben. Mellette egy zarándokszállást alakítanak ki.

Szombathely további gazdasági megerősödését szolgálja majd a lakásépítési program, ami lehetővé teszi, hogy a nagyvállalatok kellő mennyiségű munkaerőhöz jussanak, mert a város jelenleg inkább munkaerőhiánnyal küzd. A környező településekről való napi ingázást is biztosíthatják a közlekdési beruházások. Összesen 100 milliárd forintból készülhet el a 2x2 sávos út Egyházasrádócig, illetve Kőszegig.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
Meg fog épülni a Szombathely-Kőszeg közti gyorsforgalmi út, amely csatlakozik az osztrák S31-es autóúthoz, és ezáltal karnyújtásnyi közelségbe kerül a schwechati reülőtér, illetve Bécs városa. Ennek renkívüli jelentősége azt követően, hogy a jövő év második felében elkészül az M86-os út, amely pedig Budapesttel köti össze négysávon Szombathelyt.

A Szombathelyi Képtár rekonstrukciójára 900 millió forintot fordíthatnak majd, és a városban kaphat méltó helyet Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész életműgyűjteménye.

A kormányhatározat sportcélú beruházásokat is megjelöl, így a fedett uszoda újabb korszerűsítéséhez, továbbá az Illés Akadémia és a Király Sportlétesítmény számára irányoz elő forrásokat. Ugyancsak ennek a programnak a része a dozmati árvíztározó megépítése is, ami az Arany-patak esetleges kiöntésétől védi meg a szombathelyieket.