Hírek

15 ezer látogatót vonzott idén a Velemi Gesztenyenapok

2021. október 12., 15:07

220 vásározó és színpadi programok várták az érdeklődőket a Kőszeg-hegyaljai faluban, ahol ezúttal is minden a szelídgesztenye körül forgott. Pálinkát, mézet, pürét, lekvárt és süteményeket készítettek belőle.

 

15 ezer látogatót vonzott idén a Velemi Gesztenyenapok

Óriási tömeg hömpölygött a velemi fő utcán szombaton. Sokan kihasználták a jó időt egy kis hegyaljai kirándulásra, (21:32) válogattak a kézműves standok bőséges kínálatából, (15:46) és kóstolgatták a finomságokat.

Simon Istvánné
"Már vettünk lekvárt, és most a gesztenyepálinka lesz, a hátunk mögött lévő udvarban megkóstolunk, az lesz a következő lépés, hogy oda bemegyünk."

Lakatos Miklósné
"Azért jöttünk el, hogy szétnézzünk, nagyon tetszik, minden nagyon szép és jó, jól érezzük magunkat, mivel nagyon jó az idő is."

A sült gesztenye volt a legkelendőbb, hagyományos módon, szabad tűzön sütötték. Nagyszemű és jóízű az idei termés. Egy-egy adag 10-15 perc alatt készült el.

Nemes Gergő
"Egyenletesen kell érnie a tűznek az összes szemet, és egyenletesen át kell sütni, óvatosan forgatni, figyelve, hogy a külső héja ne jöjjön le róla. Amikor koromfekete, elkezdjük rázni, és szépen lejön a héja, kevesebbet kell pucolni, és előjön a szép sárga belseje."

Gesztenyelekvárt, rétest, pürét is lehetett kapni. Ez a gesztenyeméz Ágfalva környékéről való, jótékonyan hat a visszerekre, jellegzetes ízét leginkább a férfiak kedvelik.

Pánácz Tibor - méhész
"A borostyánsárgától a sötétbarnáig területfüggő, hogy milyen színe van, utólag kicsit kesernyés íze van."

Az asszonyok hajnali fél 3-kor keltek, hogy elkészítsék a dödöllét, és megsüssék a friss, gesztenyetöltelékes süteményeket.

Horváth Ágota
"Gesztenyés buktát, palacsintát árulok, nagyon kapós, házi gesztenye van benne, saját készítésű, most már túl vagyunk a 150. darabon."

"Elkölti az összes fizetésünket, mindenféle cicomás ruhákra költi, nekünk meg nem marad semmi."

Aki elfáradt a vásári forgatagban, megpihenhetett a színpad közelében, ahol helyi művészeti csoportok - színjátszók, dalosok, táncosok - váltották egymást. A megnyitón elhangzott, hamarosan 450 millió forintból folytatódhat a Stirling-villa környékének felújítása, ami a gesztenyenapoknak is központi helyszíne.

Bakos László - polgármester, Velem
"Meg fog valósulni a fazekas- és kovácsműhely, új híd, a Stirling padlásrésze, tetőcsere."

A sok-sok gesztenyés finomság és a hangulatos rendezvény csaknem 15 ezer látogatót vonzott Velembe.