Hírek

130 éve született Szombathelyen Derkovits Gyula képzőművész,nagyszabású életmű-kiállítás nyílik

2024. február 13., 16:27

130 éve született Szombathelyen Derkovits Gyula képzőművész, ez alkalomból nagyszabású életmű-kiállítás nyílik a képtárban február 22-én - erről és az idén várható további múzeumi programokról tartottak ma sajtótájékoztatót. Kiemelt rendezvény lesz A két Reismann című fotótárlat, a 8. Textilművészeti Triennálé, a háromnapos Bloomsday és Geszler Mária állandó kiállításának megnyitója.

130 éve született Szombathelyen Derkovits Gyula képzőművész,nagyszabású életmű-kiállítás nyílik

Javában tart a Derkovits 130 - Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című tárlat előkészítése a képtár emeleti kiállítóterében. A szombathelyi születésű, nemzetközi hírű alkotó 64 munkáját mutatják itt be jövő csütörtöktől, köztük a híres Dózsa-metszetet, portrékat, grafikákat és a képtár gyűjteményének legtöbbet kölcsönzött darabját, az Éhezők télen című festményt. A helyi gyűjteményen kívül a nemzeti múzeum, a műcsarnok és a pécsi múzeum is küld a kiállításra képeket.

Cebula Anna - kurátor, igazgató, Szombathelyi Képtár

"Az idei évforduló alkalmából összeállított kiállítás keresztmetszetet ad a művészetéről. Szívvel-lélekkel, nagy érzelmi töltettel történt a válogatás. Szeretnénk bemutatni a szombathelyieknek, mit rejtenek ezek a falak. Kuriózum, hogy Budapesten kívül a 3 halas csendélet itt Szombathelyen lesz bemutatva."

Szombathelyt Derkovits városaként is emlegetik - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Soma méltón kíván megemlékezni Derkovitsról, akinek nevét egy egész városrész, iskola, egyesület is viseli, a képtár pedig kifejezetten az ő művészetének befogadására épült éppen 39 éve.

Horváth Soma - alpolgármester

"Én azt gondolom, a város szempontjából fontos, hogy róla megemlékezzünk, hisze a 20. század kiemelkedő művészéről van szó, a város identitásának része. Kultúráért felelős alpolgármesterként küldetésem volt, hogy létrejöjjön egy ilyen emlékév, hiszen 130 éve született a művész. A születésnapján külön tematikus programokkal fogunk megemlékezni nemcsak a képtárban, hanem a lakótelepen is."

Április 25-én nyílik a Párhuzamok című kiállítás a Savaria Múzeumban, ami Reismann János és Reismann Mariann fotóművészek életművét mutatja be. A tárlat Kincses Károly magángyűjteményén alapul, a képek a 20. század történelmi pillanatait örökítik meg. Az idén három napossá bővült Bloomsday alkalmával számos kiállítás nyílik, június 21-én veszi kezdetét a 8. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, októberben pedig Geszler Mária Garzuly keramikusművész állandó kiállítása is helyet kap a képtárban. Szó esett arról is, hogy a múzeumnak több pályázata van jelenleg elbírálás alatt, az egyik a Smidt Múzeum pincéjének felújítását célozza.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"Ez az INTERREG pályázat lehetőséget ad erre, hogy egy kicsit kalandosabb kiállítóhelyet lehessen megtekinteni, csoportokat tudnánk levinni, és meg tudjuk mutatni Szombathely középkori történetét, ami el van rejtve a szemek elől. Ezzel a Smidt Múzeum teljessé válna, padlástól a pincéig vagy pincétől a padlásig."

Emellett a megszokott programok sem maradnak el, mint az Év élőlényei előadóülés, a húsvéthétfő a skanzenben, a múzeumok és a kutatók éjszakája. A természettudományos érdeklődésű látogatók is megtalálhatják számításukat: Együttállások címmel indul előadássorozat márciusban, és az Ezernevű Isisről is szól egy ismeretterjesztő széria.