Hírek

Macskabaj - Terjed a macska-AIDS

2009. július 24., 15:32
Egyre elterjedtebb Magyarországon, és így Szombathelyen is a macska-AIDS. A helyi állatkórházban havonta legalább tíz állatnál fedezik fel a betegséget, ennél azonban jóval több szabadon élő, kóbor macska fertőződhetett már meg a vírussal. De a házikedvencekre más veszélyek is leselkednek nyáron.

A macska immunhiányos megbetegedése hasonló az emberi AIDS-hez és éppen olyan veszélyes is az állatra. Elsősorban az idősebb, nem kasztrált hímek, valamint a szabadon kószáló példányok körében gyakori. A vírus a közösen használt etetőedényről is terjedhet, azon kívül nyállal és anyatejen keresztül is fertőz. A tünetek hasonlítanak más betegségekhez is, ezért nehéz diagnosztizálni.

Dr. Peresztegi Attila - állatorvos
"Egy nagyon nagy fokú gyengeséggel, leromlással jár, nyálazással, kiszáradással, időnként légzőszervi folyamatokkal, hasmenéssel járó kórkép."

Az antibiotikumok hatására nem, vagy csak átmenetileg javul a fertőzött macska állapota. A betegség ugyanis nem gyógyítható, de ivartalanítással megelőzhető. A leukózissal ellenben kezelhető: ez szintén az állat immunrendszerét támadja.

Emberre egyik kórforma sem veszélyes, kifejezetten a macskáké, mind a leukózis, mind a macska-AIDS.

A nyár azonban más veszélyeket is jelent a háziállatokra. A legnagyobb ellenség a kullancs, és a toklász. De gyakoriak a légzőszervi betegségek, a hőguta, valamint a vírusos hasmenés is.