Hírek

Miért fontos az ivartalanítás?

2008. március 19., 10:47
Akár életet is menthet az ivartalanítás, ha házi kedvencünkön elvégeztetjük a ma már rutinműtétnek számító beavatkozást. A tapasztalatok azt mutatják: az operáció akár életet is menthet, az ugyanis csökkentheti az emlődaganatok kifejlődésének esélyét, amely főként az idősebb korú szuka kutyáknál jelentkezik.

Dr. Varjú Gábor állatorvos szerint az ivartalanítás egészségügyi szempontból azért fontos, mert a műtéttel csökkenhet az esélye az idősebb korú szukákra jellemző betegségeknek: ilyen az emlődaganat és a gennyes méhgyulladás. Az egyik szombathelyi rendelőbe ezekkel a betegségekkel hetente több házi kedvencet hoznak be a gazdik. Az ivartalanítással azonban számos más probléma is megelőzhető.

Dr. Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
"Egy szuka kutyához, ha kertben van tartva, igen hamar jönnek a környék kan kutyái, akik átugorják a kerítést - ha csak nem zárjuk be valahová -, hogy párosodjanak, illetve a lakásban tartott kutyáknál kellemetlen az ivarzási ciklus alatt a három hétig tartó vérzés."

Az ivartalanított kutyánál az álvemhesség jelei sem mutatkoznak már, akkor ugyanis egy rövid ideig a kutya anyai ösztönökkel próbálja nevelgetni például kölyöknek hitt játékait. A műtét azért is fontos, mert a kutyatartó - ha csak nem szeretne népes kutyacsaládot -, elkerülheti az ebszaporulatot. Az állatorvosok közül országszerte sokan kedvezményesen ivartalanítják a tüzelési időszakban a kisállatokat.

Az ivartalanítással kapcsolatos kérdéseiket a jövő szerdán este 6 órakor kezdődő Kutyavilág című műsorunkban tehetik fel dr. Peresztegi Attila állatorvosnak.