Hírek

11 ország 400 versenyzője táncol a hétvégén a Sportházban

2021. szeptember 22., 21:52

A hétvégén ismét a táncosok veszik birtokba az AGORA Szombathelyi Kulturális Központot. A 2021. évi magyar bajnokságra mintegy négyszázan érkeznek a kétnapos rendezvényre. A program nemzetközi vonalát, egyben a verseny különlegességét az adja, hogy a szeniorkorúak mezőnyében világbajnoki címet nyer a legjobb táncos.

 

11 ország 400 versenyzője táncol a hétvégén a Sportházban

Szeptember 25. és 26 között a vasi megyeszékhely újra a táncsport fellegvára lesz. A hétvégén a Sportházban rendezik a honi szakszövetség, a Claudius Táncsport Egyesület szervezésében a 2021. évi TáncSport Magyar Bajnokságot és Hungarian Dance Open versenyt. Horváth Soma alpolgármester a rendezvény sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, hogy a város sport és kulturális életének kiemelten fontos programja mögé nem véletlenül állt Szombathely önkormányzata sem.

Horváth Soma - alpolgármester
Arra lehetünk igazán büszkék, hogy mindig is a tánc fővárosa voltunk és idén megint el kellett hogy maradjon a Savaria Nemzetközi Táncverseny, de inkább azért, mert nem tudtuk, hogy a rendezvény és a verseny szabályok hogyan alakulnak június elején, amikor ezt meg kellett volna szervezni. De a Magyar Táncsport Szakszövetség segítségével és az önkormányzat jó kapcsolatából adódóan létrejöhet ez a Táncsport Magyar Bajnokságok sorozat, amelynek az egyik nyitója a Senior I-es bajnokság, ami tulajdonképpen két éve a Savaria Nemzetközi Táncversenyt adta, úgyhogy olyan szintű verseny lesz.

A látványos elemekben bővelkedő standard és latin táncok képviselői 11 országból érkeznek és az előzetes várakozásokat felülmúlva több, mint 400 nevezést adtak le a versenyzők. A résztvevők száma azért nevezhető kiemelkedőnek, mert a koronavírus-járvány sokáig a versenynaptár összeállítását is megnehezítette. Zsámboki Marcell a magyar Táncsport Szakszövetség elnöke bizakodva várja a hétvégi bajnokságot, aminek megszervezése és lebonyolítása nem volt egyszerű feladat, ugyanakkor a rendezvény az egészség megóvás jegyében telik.

Zsámboki Marcell - elnök, Magyar Táncsport Szakszövetség
Előre tervezett időpontokban versenyek voltak meghirdetve a versenyzők is természetesen úgy készültek, úgy időzítették a formájukat, hogy a versenyekre legjobb tudásukat tudják bemutatni, sajnos ezt háromszor is le kellett állítani. De ettől függetlenül a magyar bajnokságot ezért is raktuk az őszi időpontra hiszen tavasszal még nem tudtuk, hogy lesz a helyzet. de most is egyébként megteszük minden óvintézkedést, amit a sport területén akár a kormányrendeletben a kormány előír számunkra.

A Táncsport 2021 névre keresztelt versenysorozatban 20 kategóriában hirdetnek győzteseket, akik kvalifikálják magukat a nemzetközi erőpróbákra, így akár az Európa-, és világbajnokságon is indulhatnak a legjobbak. A rendezvény színvonalát tovább emeli, hogy vasárnap, a szeniorok mezőnyében világbajnokot is hirdetnek. A hazai színeket a Claudius TáncSport Egyesület többszörös magyar bajnoka, háromszoros világbajnoki döntős párosa, Juhász-Szánthó Szilvia és Szánthó Péter képviselik.