Hírek

11. alkalommal rendezték meg a Savaria Filmszemlét

2024. április 26., 14:37

11. alkalommal rendezték meg a Savaria Filmszemlét, amely három napon keresztül kínált programot a nagyközönség számára. Ingyenesen vetítették a beküldött alkotásokat, a mustrához kapcsolódó szakmai konferencián pedig a mesterséges intelligencia és a film kapcsolatáról beszéltek az előadók. Megemlékeztek András Ferencről, aki a kezdetektől a szemle zsűritagja volt. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező 81 éves korában hunyt el.

11. alkalommal rendezték meg a Savaria Filmszemlét

Szerdán kezdődött el a Savaria Filmszemle. Idén 174 alkotás érkezett a Kárpát-medence minden részéből, ami rekordnak számít. A versenyfilmeket több kategóriában várták a szervezők.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület

A tematika nálunk három évente változik, tehát a művészeti akadémia, művészeti ágazataihoz igazítjuk három évente a kiírásainkat, így az idei esztendőben a fotó-filmművészet, a színházművészet és az irodalom volt a téma. Ezek mellett a Médiahatóság által támogatott és az online tér lehetőségei és veszélyei című ifjúsági kategóriát írtuk ki.

"Egy életnyi tapasztalat" címmel hirdették meg az egyik legnépszerűbb kategóriát, ahová idősekről szóló filmeket vártak, és több diákfilmet is értékelt a zsűri. A szemlét idén is kiegészítő programok kísérték, író-olvasó találkozót és színházi előadást is rendeztek, a szakmát pedig konferenciával szólították meg.

Kollarik Tamás - elnök, Savaria Konferencia

Nagyon innovatív a Savaria Filmszemle szervező gárdája és minden évben újdonságokkal próbálkozik. Látszik a Filmszemle felhozatalán, hogy folyamatosan jelen vannak a médiában, folyamatosan keresik az új utakat. szerintem egy nagyon izgalmas kezdeményezés a médiatudatosság témakörben megkeresni a fiatalokat, megkeresni az egyetemeket, megkeresni a középiskolákat. Én láttam a filmeket és azt kell hogy mondjam, hogy 1-2 valódi gyöngyszem is kikerült közülük.

A médiatudatosság fordulópontja alcímet viselő programon arról is szó esett, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatást gyakorol a filmiparra.

Rab Árpád Szörény - egyetemi oktató, elnöki tanácsadó, NMHH

Az MI egy képesség fokozó technológia és mondjuk osszuk három felé: vannak, akiknek nincsenek képességei, vannak, akik középszerűek és vannak, akik nagyon jók. Akiknek nincsenek, azokat föl tudjuk húzni középre, tehát van nagyon jó ötlete, de nem tud rajzolni - ezentúl tud. Aki nem annyira jó valamiben, most kap néhány jó képességet. Többször tud próbálkozni, nem látja egyből, hogy milyen a végeredmény, de most megcsinál 10 variációt és jobbat kiválasztja. Akik meg jók, azoknak 40-50 százalékkal felgyorsítja a munkájukat és még jobbat tudnak létrehozni.

Adásunkkal egyidőben adják át a filmszemle díjait. A gáláról hétfői Híradónkban számolunk be.