Hírek

10 éves a Szombathelyi Értéktár

2024. március 26., 11:45

10 éves a Szombathelyi Értéktár. A jubileum alkalmából ünnepséget szerveztek hétfőn a Városházán, ahol az értékek képviselői oklevelet vehettek át.

10 éves a Szombathelyi Értéktár

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktár Bizottságának feladata, hogy összegyűjtse a vármegyeszékhelyen fellelhető vagy itt létrehozott szellemi, anyagi, természeti és közösségi értékeket. Bárki tehet javaslatot, melyről a tíztagú bizottság dönt. A testület 2014 márciusában alakult, azóta már 50 értéket jegyeztek be. A 10 éves jubileumra ünnepséggel készültek.

Bődi Lívia - elnök, Szombathely Települési Értéktár Bizottság

“Ez egy hosszabb előkészítő folyamatnak a vége, de én nagyon örülök, hogy sikerült ezt az ünnepséget megvalósítani, hiszen 10 év az nagyon sok idő, és azt gondolom, hogy az értékek száma is már talán kicsit kötelezővé is tette, hogy egy ünnepség keretében ezeket az okleveleket átadjuk.”

Az ünnepséget Bujtás Ervin saját szerzeményével, a Szombathely című dallal nyitotta meg.

Több, mint 2000 éve Savaria népe útjait rója történelmében átélve számtalan históriát.

Az értékek történetek, amelyek összekötnek generációkat, embereket - fogalmazott köszöntőjében Nemény András.

Nemény András - polgármester

“Ezek az értékek ezek valójában mi vagyunk, ezek az értékek mögött mi vagyunk, a mi életünk, az őseink élete, majd későbbiekben a gyerekeinknek az élete, és ezek mind összefüggnek, hiszen ezek a múltunk, a jelenünk, a jövőnk, ami összeköti mindezt, az pedig az identitásunk.”

Az ünnepségen oklevelet adtak át az értékek felterjesztőinek és képviselőinek. Az értéktár része többek között a Savaria Történelmi Karnevál, a Vasi Skanzen, a szombathelyi zsidóság történetének értékei, a Lord zenekar, a Falco KC kosárlabdacsapat, a Savaria Filmszínház és a Szombathelyi Televízió, valamint a Savaria Múzeum több kincse is.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

“A Savaria Múzeum nagyon sok olyan rejtett és látható értékkel rendelkezik, amire azt hiszem nem csak a szombathelyiek, hanem Vas vármegye és az egész ország, vagy akár Kárpát-medence is nagyon büszke lehet, és azt hiszem, hogy a múzeumnak a feladata az, hogy őrizzük meg ezeket az értékeket, de mutassuk is be ezeket, és azt hiszem, hogy az értéktárba való felkerülés az pontosan azt mutatja, hogy milyen fontos, és milyen minőségi munkát végez a múzeum.”

Az ünnepség koccintással ért véget, Bődi Lívia mondott pohárköszöntőt. A bizottság vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy bárki javasolhat újabb elemet a szombathelyi értéktárba.