Ma-Holnap

Kedves Nézőink! 2020. szeptember 25-e előtti videóink technikai okok miatt jelenleg csak a YouTube csatornánkon érhetőek el. Dolgozunk a probléma megoldásán. Megértésüket köszönjük.

Új időszak a kormányzásban
- Interjú Kovács Kálmán informtikai miniszterrel

2004. szeptember 16., 13:01
A legutóbbi Szombathelyi közgyűlésen felszólelt Kovács Kálmán informatikai miniszter. Természetesen amellett, hogy felavatott egy újab e-Magyarország pontot a városban. Ekkor kapta mikrofonvégre az SZTV.

SZTV - Most, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a napokban lemondott, Ön, hogy érzi: az informatikai miniszteri posztja mennyire biztos az új kormányon belül?

Kovács Kálmán - Most nem mint informatikai miniszter, hanem mint szabaddemokrata országos ügyvivő mondom: új időszak kezdődött a kormányzati együttműködésben, s remélem ezt valóban tartani is tudjuk. Ez egy belső kommunikáció és egy belső együttműködésben való megállapodás, hogy tudniillik, azokhoz tartjuk magunkat, amiben megállapodtunk. Itt például arról van szó, hogy elhatároztuk, először a kormány munkájáról beszélünk. Amikor arról megállapodtunk, akkor arról fogunk beszélni. Ezt követi a kormány szerkezete és aztán következnek a miniszterek. Arról is megállapodtunk, hogy ehhez szorosan és mereven tartjuk magunkat. Így az Ön kérdésére azt tudom mondani: amikor értékeltük a kormány munkáját, akkor fogunk a kormánytagjairól beszélni.

SZTV - Ha a miniszteri posztokról nem is, akkor az elmúlt másfél-két évről kérnék Öntől rövid értékelést

K.K - Minden kormányzat életében a félév a számvetés és a következő időszak tervezésének időszaka. A 2002 és 2006 közötti ciklusnak 2004 pont a felére esik. Tehát júliusban mi is elkészítettük az összegzést, hogy mit végeztünk a kormányprogramból a két év alatt. Nyugodtan mondhatom, hogy az eredeti kormányprogram valamennyi pontját teljesítettük, ami a mi területünkhöz tartozik. Talán kicsit alábecsültük azt a növekedési lehetőséget 2002-ben, ami valójában az informatika, az információs technológia, az internet, a számítógép elterjedése területén Magyarországon bekövetkezett. Tehát a következő két évre bátrabban tervezhetünk, bátrabb programot lehet majd készíteni. Hiszen az elmúlt három esztendőben megháromszorozódott az internet előfizetők száma, a szélessávú internet előfizetők száma pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt. Az internetezők több mint fele szélessávon, a legkorszerűbb techikával szörföl. Elindult a napokban a harmadik generációs mobilszolgáltatás tendere. Ez azt jelenti, hogy 2006. január 1-től - terveink szerint-, egy harmadik területen, a mobilszolgáltatás területén is elindul a komoly, szélessávú internetezés lehetőség. Mozgó járművekben, mozgás közben az utcán, úgy tud működni telefon mint ahogy az internet-hozzáférésekben is. Óvatosabban becsültük meg azt, hány intézményt tudunk bekapcsolni a szélessávú internethálózatba. Nyugodtan mondhatom, hogy a közháló keretében nagyobb ütemben, gyorsabban haladunk. Jövőre az összes általános és középiskola, felsőoktatási intézmény is szélessávon kapcsolódik a világhálóhoz. Az önkormányzatok, a könyvtárak és az ingyenes internet hozzáférési pontok is. A harmadik nagy terület az ingyenes internet, tehát a közösségi internet hozzáférési pont, az e-Magyarország pontok. Ezzel - úgy gondolom -, olyan programot indítottunk, ami nem is szerepelt a terveink között 2002-ben, de amelyre nagy társadalmi igény volt, hogy az ország legkisebb pontján is elérhető legyen az internet szociális helyzettől, élethelyzettől, területi esélyektől függetlenül.

SZTV - Attól esetleg nem tart, hogy bárki legyen is az új pénzügyminiszter, költségvetési megszorításokat fog életbe léptetni és ennek az Ön tárcája lehet az egyik áldozata?

K.K. - A mi programjaink már túlvannak azon a kezdeti, pályázati jellegen, amikor indításképpen, hogy azért mindenhol legyen egy-két számítógép, gépeket adtunk. Elsősorban olyan programjaink vannak, amelyek megtermelik a költségvetés bevételi oldalát is, tehát igazából egyensúlyra törekednek. Amikor egy közháló programot elindítunk, tehát a közintézményekhez odavisszük a szélessávú szolgáltatást, akkor egy szolgáltatást vásárolnak, ami a másik oldalon komoly ipari hátteret, adózást és adóbevételt jelent.

SZTV - Ha pedig Szombathelyre nézünk, hogyan értékeli a város lépéseit az információs technológia kiépítésében?

K.K - Szombathely nagyon progresszív volt és progresszív maradt. Épp a mai közgyűlésen méltattam azokat a lépéseket, amelyeket Szombathely városa megtett. Nemcsak a város érdekében, hanem a város vozáskörzetében, sőt mint megyeszékhely, a megye érdekében is. Még idén januárban elfogadta a város négy éves, informatikai startégiai programját, amely megintcsak mondom: nemcsak a város, hanem egész vonzáskörzete és a régió informatikai fejlesztéséről szól. És erre a stratégiára építve adja be a különböző pályzatait, a különböző uniós és hazai pályázati lehetőségekre. És így aztán nem véletlen, hogy akár az e-Magyarország pontok pályázaton tizenöt nyertes pályázata volt, tehát tizenöt helyen működik most e-Magyarország pont. Vagy: a középiskolák multimédiás taneszközökkel való ellátásában minden pályázat, minden középiskola, minden szombathelyi pályázat nyert. De az Európai Unió gazdasági, fejlesztési, elektronikus szolgáltatási programjára benyújtott közel négyszázmilliós pályázat programjában is részt vesz a város. Reményeink szerint pozitívan fogják elbírálni. Tehát én azt hiszem, a város mindent megtett az utóbbi időben, hogy nem csak a város számára, hanem az egész térség számára, sőt egy kicsit, mondjuk ezt nyugodtan, a szomszédos ausztriai térség számára is modernizációs központ, igazi információs központ legyen.