Hírek

Zárva négy szombathelyi patika

2011. május 16., 12:49
Négy patika zárta be kapuit a napokban Szombathelyen. A tulajdonos a gyógyszerrellátás hiányosságaira hivatkozva kérte a hatóságtól a gyógyszertárak működésének szüneteltetését. Egy hónapig lesznek zárva, ha rendeződnek a szállítás körüli problémák, újra kinyithatnak.
Zárva négy szombathelyi patika

Zárt ajtók fogadták ma azokat, akik a Kossuth utcai patikában akarták kiváltani a receptjüket. A kifüggesztett tájékoztató szerint a gyógyszertár június 1-ig nem nyit ki, máshová kell menniük a betegeknek. Emellett még további három gyógyszertár működése szünetel a tulajdonos kérésére.


Dr. Kiss Gézáné - regionális tisztifőgyógyszerész
"A gyógyszertárakat működtető társaság kérte tőlem az üzemeltetés szüneteltetését, ez a Kamilla gyógyszertár esetében lehetséges, mert több mint három éve nyílt meg. A többi három gyógyszertár esetében ez nem lehetséges, az ő működésüket fel kellett függeszteni egy hónapra, ezen idő alatt a gyógyszertárak zárva tartanak."
 
Ez a Szelestey utcai patika ma fogadta utoljára a vásárlókat, holnaptól egy hónapra bezár. A polcok szinte teljesen üresek, május eleje óta nem jött szállítmány. A felfüggesztés oka is éppen ez: a gyógyszerellátás akadozása. Úgy tudjuk, az országszerte több mint 40 patikát működtető tulajdonos cégnek tartozása van a szállítók felé. Az itt dolgozók - bár nyilatkozni nem akartak -, annyit elmondtak, ők megvennék a társaság tulajdoni hányadát, és tovább működtetnék a gyógyszertárat, de a cég nem adja el a részét. Így most a felmondólevelükre várnak, és munkát keresnek.
"Sokan meggondolás nélkül, banki kölcsönből patikát nyitottak, de a forgalom nem az általuk elvárt módon növekedett."
2006 után vált könnyebbé a gyógyszertár-nyitás, Szombathelyen is közel kétszeresére nőtt a patikák száma - mondja a kamara elnöke. Volt, amelyik nem bírta a versenyt, a Fő téri műemlékpatika tavaly zárt be. De az új gyógyszertárak többsége is veszteséges. Kiderült, a piac nem képes eltartani ennyi patikát.
"Az egész gyógyszer-kiskereskedelemben hatalmas tartozás halmozódott fel a nagykereskedők felé."
A kormány január 1-től szigorította a patikatörvényt.


Dr. Schmidt József - elnök, Vas Megyei Gyógyszerész Kamara
"Ismételten lakosságszámhoz köti a gyógyszertárak létrehozását, és távolságot határoz meg a gyógyszertárak között. Előírja továbbá a kötelező gyógyszerészi tulajdonlást a gyógyszertár működtetésében."
 
A gyógyszertárak az egyhónapos felfüggesztés lejártával újranyithatnak, de csak akkor, ha sikerül rendezni a gyógyszerszellátás körüli problémákat.