MNB - 2
MNB

Hírek

Weöres Sándor konferencia a színházban

2013. április 26., 18:21

Gazdagok vagyunk, mert olyan költő kötődik a városunkhoz, mint Weöres Sándor-mondta Puskás Tivadar. Szombathely polgármestere erről a Weöres Sándor Színházban, a költőről szóló konferencia megnyitóján beszélt.

Weöres Sándor konferencia a színházban

Weöres Sándor zenélő soraival köszöntötték a színház fiatal színészei a költő életét bemutató tárlat közönségét. Az emlékkiállítás rendezője, megálmodója Lőcsei Péter.

Lőcsei Péter,irodalomtörténész
Itt részben a születési helyről,Szombathelyről a családfáról esik szó, aztán arról az épületről,ahol megszületett, aztán az iskoláról,a dolgozatokról, a barátokról.Hizen az ő élete itt Szombathelyen nemcsak kudarcokban bővelkedett-ami az iskolához köthető,hanem alapvető,életreszóló barátságokat is kötött.

A tárlaton az is látható, Szombathely hogyan és hányféleképpen állít emléket a költőnek, akinek Szomorú keringő című verse a 12 legszebb magyar költemény egyike, Fűzfa Balázs szerint. A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense hívta életre azt a konferenciasorozatot, amely e 12 kiválasztott vers és szerzőjük köré épült-egészen a mostani zárórendezvényig.

Fűzfa Balázs, irodalomtörténész, NYME
Most a 12. konferenciánál,kötetnél,filmnél tartunk.Elhangzott 480 előadás, 12ezer ember mondott hangosan és közösségben verset.A kérdésre, ami az első konferencián elhangzott,miszerint mit kezdjünk a költészettel a 21. században, egyfajta választ próbáltunk adni.Újra közösségi élménnyé kell tenni a költészetet mert a vers arra való,hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket.

A zárókonferecia résztvevői Weöres Sándorról és költői életművéről hallhattak előadásokat. Jordán Tamás tolmácsolásában pedig a névadó vers, a Valse trist sorai is felcsendültek.