MNB - 2
MNB

Hírek

Vissza a munka világába

2011. május 12., 09:20
150 hajléktalan és a családok átmeneti otthonában élő juthat munkához a társadalmi megújulás operatív program támogatásával a régióban. A Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyéből jelentkezők egy része piacképes szakmát tanulhat, a többieket pedig egyéni fejlesztő foglalkozásokkal segítik abban, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba, visszatérhessenek a munka világába. A tavaly indult program résztvevői közül már 56-an dolgoznak.
Vissza a munka világába

Az MMIK folyosóját renoválják a hajléktalanok. A „Lakhatással, munkával és képzéssel az integrációért program" támogatásával szobafestőnek tanulnak ezek a férfiak. A gyakorlati oktatást olyan közintézményekben tartják, amelyek felújításra szorulnak. Így mindenki jól jár.
 
Barcsik Éva - projektmenedzser, Savaria Rehab Team Nonprofit Kft.
"3 megyében a hajléktalanokat és a Családok Átmeneti Otthona lakóit tudjuk hozzájuttatni képzéshez. Olyan piacképes szakmát szerezhetnek, amivel most el tudnak helyezkedni, illetve külföldön is munkát tudnak vállalni. Mellette tudjuk őket támogatni az elhelyezkedésben, a munkahely megtartásában."

Rónai Gábor 8 éve hajléktalan. Több szakmája is van már, de az elhelyezkedés reményében újra tanul.

Rónai Gábor
"Elég sok kedvezményben részesülünk a tanfolyam alatt, lakhatási, képzési támogatást kapunk. Mindenféleképpen megéri, de a szakma miatt elsősorban. Remélem, az elhelyezkedés is adott lesz a tanfolyam elvégzése után."

A program tavaly áprilistól 2012. március végéig tart. A résztvevő megyékben különböző szakmákat oktatnak. Zalában bútorkárpitosokat, motorfűrész-kezelőket, Győrben takarítókat, Vasban pedig földmunkagép-kezelőket, szobaasszonyokat, és szobafestőket képeznek.

Balogh Ferenc
"Szeretem ezt a szakmát, meg céljaim is vannak vele. A jövőmet szeretném szebbé tenni. 60 km-ről járok be ide, Zalaegerszegről. 3 órát utazom ezért, 6 órát dolgozok itt."

A társadalmi integrációs programban 150-en vesznek részt a régióban, közülük 90-en tanulnak valamilyen szakmát. A projekt a munkáltatókat is támogatja: dolgozónként 80 ezer forinttal és a járulékok költségével járul hozzá a munkabérhez havonta. Feltétel viszont, hogy a program lejárta után még legalább ugyanannyi ideig kell foglalkoztatni az embereket. Ez, a tapasztalat szerint egyelőre nem vonzó a cégek számára. Ha ugyanis közmunkásokat alkalmaznak, akkor valamivel kevesebb a támogatás összege, de nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség.