Hírek

Világszínvonalú CT-berendezést adtak át a Markusovszky Kórházban

2012. augusztus 29., 17:50

Az úgynevezett 256 szeletes  készüléket néhány hete helyezték üzembe, de hivatalosan ma vették át a kórház dolgozói. Az új eszköz számos speciális vizsgálatra képes, nagyon gyorsan, rendkívül részletes képet ad az egyes szervek és az érrendszer állapotáról, így több bonyolult vagy kellemetlen vizsgálat is kiváltható vele.

Világszínvonalú CT-berendezést adtak át a Markusovszky Kórházban

Főleg daganatos betegeket vizsgálnak az új készüléken, amely négy másodperc alatt 2 ezer képet készít a szervezetről. Mivel egyszerre 256 szeletet rögzít, a számítógépen már három dimenzióban láthatók a belső szervek és az érrendszer.

Dr. Király István osztályvezető főorvos
Ez a CT azon túl, hogy tudja azt, amit a korábbi CT-készülékünk tudott, speciális vizsgálatok elvégzésére alkalmas. Gondolok itt pl. a kardiológiai beteganyagra, akiknek a szív koronária vizsgálata a katéteres labor előtt vagy helyett kiváltható.

A berendezés a szív- és az érrendszer vizsgálata mellett a daganatok méretének és kiterjedésének megállapítására is alkalmas, és bizonyos esetekben pl. a vastagbél-tükrözés is kiváltható vele. Az új CT ünnepélyes átadásán elhangzott: a készülék szinte valamennyi osztály számára segítséget nyújt a diagnózis felállításához. Az egészségügyért felelős államtitkár a kórház szakmai ambícióit méltatta

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nem azon járt a feje a helyi vezetésnek, hogy hogyan tudja kiszervezni, hogyan lehet ebből üzletet csinálni, számos ilyen helyet látunk az országban, hanem itt a kórház tulajdona, köztulajdon, közösségi tulajdonú eszközön végzik a vizsgálatokat, ez a helyes, ezt az állapotot kívánjuk elérni az egész országban.

Az új készülék mellett megmarad a régi berendezés is, amely a sürgősségi tömbbe került.

Prof. Dr. Nagy Lajos vezérigazgató főorvos, Markusovszky Kórház
A két készüléken naponta közel 100 vizsgálatot végzünk. Gyakorlatilag a kórháznak megszűnt az ilyen irányú várólistája, pár napon belül ezeket a viszgálat-igényeket tudjuk teljesíteni.

A világszínvonalú berendezést, amelyhez hasonló csak két helyen van az országban, a megyei önkormányzat támogatásával és saját forrásból, összesen 310 millió forintért vásárolta a kórház.