Hírek

Vihar Völgyzugolyban

2011. május 19., 11:40
Egy eddig soha nem látott mértékű áradat vonul le a Hosszú folyón, és veszélyezteti Völgyzugolyban a lakosságot – emiatt a fiktív katasztrófahelyzet miatt szakította meg szerdán adását több, földi sugárzású média. Köztük a Magyar Rádió, az M1 és a TV2. Első ízben tartottak ugyanis országos értesítési gyakorlatot. A médiahatóság és a katasztrófavédelem áprilisban írt alá együttműködési megállapodást, hogy a kijelölt médiumokon keresztül lehetőleg azonnal, de legkésőbb két órán belül értesítik a lakosságot egy esetleges veszélyhelyzetről.
Vihar Völgyzugolyban

Meg kell szakítanunk a műsort, mert most kaptuk a hírt
Ma délelőtt szakította meg a Magyar Televízió délelőtti műsorát. Rendkívüli Híradóban közölték az elképzelt katasztrófa hírét.
A katasztrófavédők a szombathelyi iskolákba is eljuttatták már hétfőn a mai gyakorlatról szóló tájékoztatást. Ebben leírták, az a cél, hogy a lakosság felkészülhessen arra, mit kell tennie valódi katasztrófa esetén. Ennek ellenére az általunk megkérdezett diákok közül többen nem tudták, miről van szó.
Tudták viszont a felnőttek. Annak ellenére, hogy aki dolgozott, vagy úton volt, nem látta és hallotta a riasztási gyakorlatot.
 
Fehér Ágota
"Azt, hogy az egész nap az egész országban gyakorlat van. De minket, járókelőket nem érint."
 
Németh László
"Csak azt tudom, hogy létezik ilyen. Nagyon helyes. Én már öreg ember vagyok. Megéltem a II. Világháborút. Tudtam, mikor légiveszélyt jeleztek. Nagyon helyes. Fel kell készülni."
 
A tájékoztatási gyakorlatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezte. A pusztító áradást fiktív területekre jelezték. A Gyűrűk Ura című műből vették a helyszíneket: Völgyzugolyt és a Helm-szurdokot veszélyeztette az elképzelt katasztrófa. A helyi katasztrófavédők is figyelték a tévéadást, hiszen ők sem tudták, mikor jelentik be a hírt.

Poór Balázs - polgári védelmi felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"A mai gyakorlat arról szólt, hogy jelentős vihar esetén a lakosságot hogy lehet elérni minél gyorsabban, minél pontosabb, korrekt információt adni. A gyakorlat két fázisból áll, az első délelőtt volt."

Délután újra megszakították adásukat a kijelölt médiumok. A tervek szerint félévente lesznek ilyen gyakorlatok, hogy teszteljék, milyen gyorsan jutnak el a közérdekű információk a lakossághoz.