Hírek

Veszélyes kullancsok

2010. augusztus 11., 10:00
Az év első felében nem emelkedett a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban megbetegedettek száma a szombathelyi kistérségben. Az ország legtöbb területén ezzel ellentétes folyamatot figyeltek meg a szakemberek. A nyári melegek után, a hónap végétől újra több kullanccsal találkozhatnak a kirándulók az erdőkben.
Veszélyes kullancsok


Donát és kishúga a Parkerdőben töltötte a délután egy részét. Amíg édesanyjuk napi futóedzését végezte, addig a gyerekek a játszótéren várakoztak rá. A testvérek nyugodtan játszhatnak a fűben, a kullancsoktól nem kell tartaniuk. Mindketten megkapták ugyanis a védőoltásokat.

Unger Donát
"A kullancsokról annyit kell tudni, hogy csak akkor csípnek, ha bozótba megyünk vagy fára, mert a levelekről esnek le és akkor csípnek."

Ez a férfi is gyakran jár a Parkerdő környékén. Legutóbb egy hónapja csípte meg egy kullancs. Azt mondja, a nyoma még most is ott van a karján.

A statisztikák szerint idén több mint ezer Lyme-kóros megbetegedést diagnosztizáltak Magyarországon. Ez a tavalyi adatnak közel a duplája. A kistérségi tisztifőorvos azt mondja, a megyében 2007 óta figyelhető meg magasabb fertőzésszám. Általában évente 100 körüli esetet ismernek fel. Idén az év első felében 38 Lyme-kórt diagnosztizáltak Szombathely és Kőszeg térségében.

Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"Így előrevetítve, bár pontos számokat nem tudunk az év hátralévő részére, de valószínű, hogy éppen csak el fogja érni az előző évek átlagát."

A másik kullancs által terjesztett fertőzés, a vírusos agyhártyagyulladás száma az elmúlt időszakban nem emelkedett a megyében. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy egyre többen adatják be maguknak a védőoltást. A három oltásból álló sorozat körülbelül tízezer forintba kerül.