Hírek

Veszélyben a gyalogosok élete a zebrák környékén

2010. november 09., 13:32

Az év első 9 hónapjában tíz, csak októberben viszont hat járókelőt ütöttek el a szombathelyi gyalogátkelőhelyeken. Ezért döntött úgy a rendőrség, hogy fokozottan figyel és figyelmeztet a zebrák környékén.

Veszélyben a gyalogosok élete a zebrák környékén

A Petőfi és Magyar utcai kereszteződés az egyik neuralgikus pont Szombathelyen. Október 25-én reggel itt három diákot ütött el egyszerre egy autós. Akkor az óraátállítás előtt még sötét volt, és az eső is esett, most viszont jók a látási viszonyok,az egyik sofőr mégis áthajt a zebrán, nem sok híja van annak, hogy elsodorja az éppen áthaladó gyalogosokat.

Farkas Imre
"Veszélyes, mert sokszor nem állnak meg az autók, amikor át akarunk menni."

2008-ban 33, tavaly 18, idén eddig pedig 16 gyalogost ütöttek el a szombathelyi zebrákon. Két év alatt felére csökkent az átkelőhelyeken a balesetek száma, októberben viszont drasztikusan megugrott, ezért védi most a rendőrség fokozottabban a gyalogosokat.Ugyanis videokamerával és digitális fényképezőgéppel figyelik a szombathelyi gyalogátkelőhelyeket a rendőrök.

Rónai András - r.alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető, Szombathelyi Rendőrkapitányság
Rögzítik a szabálysértést, ha az autós nem adja meg a gyalogos számára az elsőbbséget. Amennyiben a gyalogos figyelmetlenül lép le, vagy féktávolságon belül, akkor őt is intézkedés alá vonjuk. 3 esetben történt eddig helyszínbírságolás.

A szabálysértők akár 20 ezer forintos helyszíni bírságra is számíthatnak, a súlyosabb kihágásért pedig feljelentik a közlekedőket. Gyakori probléma például az irányonként többsávos úton, hogy az egyik sávban megáll az autós, hogy átengedje a gyalogost, a másik sávban közlekedő viszont áthajt a zebrán.