Hírek

Véget ért a 33. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek rendezvényosorzata

2012. október 18., 19:28

Az ég titkai iránt érdeklődők ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt Szombathelyen és a megye több városában. Több százan voltak kíváncsiak az idei programkínálatra, melyet a szervező Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület az augusztusban elhunyt amerikai űrhajós, Neil Armstrong emlékének ajánlott. Szerdán távcsöves napmegfigyelést szerveztek.

Véget ért a 33. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek rendezvényosorzata

Felhőmentes, derült idő várta az érdeklődőket a Savaria Egyetemi Központ C épületének tetején, a Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban. Sokan eljöttek, hogy megfigyeljék a napot az egyetem új, pályázati forrásból beszerzett, speciális távcsövén keresztül.

A nap most különösen aktív, több napfolt látható rajta. Az élénk napfolttevékenység földi életünkre is hatással van, például északi fényjelenséget okozhat, ami akár Magyarország egén is megfigyelhető.

Mitre Zoltán - titkár, Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület
...


A nap peremén ún. protuberanciák is megfigyelhetőek most. Ezek lángnyelvekhez hasonló izzó gázfelhők, amelyek időnként kiemelkednek, majd visszazuhannak. Ha elég erős a mágneses tér körülöttük, akár egy évig is megmaradhatnak. A legnagyobb méretű ilyen jelenséget egy magyar csillagász, Fényi Gyula észlelte 120 évvel ezelőtt.

Bartha Lajos - csillagásztörténész
...


A csillagászati hetek 1980 óta a természettudományok népszerűsítését célozza. A  programsorozat ma ér véget, adásunkkal egyidőben Séta a csillagos égen címmel távcsöves bemutatót szerveznek az egyetemi csillagvizsgálóban. Derült idő esetén a holdat és a bolygókat is meg lehet figyelni. Este fél 10-ig várják az érdeklődőket.