Hírek

Védőnői fórum

2013. augusztus 28., 18:08

Vas megye apró falvaiban nehéz a védőnők dolga, míg Szombathelyen erkölcsileg és anyagilag is megbecsült a védőnői hálózat – ezeket a tapasztalatokat sorolták a városházán tartott szakmai fórum résztvevői. A védőnői rendszer megújítása zajlik hazánkban, még idén hungarikum lehet a hálózat.

Védőnői fórum

Megújul a védőnői hálózat, ehhez pedig tapasztalatokat gyűjt országjáró körútján az illetékes miniszteri biztos. A polgármester szerint a jövő generációk sorsa függ a védőnőktől.

Puskás Tivadar – polgármester
„Nagyon fontos az önök tevékenysége, elsősorban azért, mert a jövő nemzedékének a sorsa az önök munkájától is függ nagyrészt.”

A szombathelyi fórumon elhangzott: a kis falvakban bérrendezést, a munkakörülmények javítását szorgalmaznák, míg Szombathelyen megfelelő a finanszírozás, ezért a védőnők nem fogadnák szívesen a tervezett központosítást.

Stánitz Éva – megyei tiszti főorvos
„Általában Vas megyében is így van: a minimum feltételek – néhány épület lelakottságát, védőnői hálózathoz tartozó infrastruktúra felújítása szükséges lesz a jövőben, de igazából a minimum feltételek mindenhol teljesítve vannak.”

A Vas megyei szakemberek szerint az lenne ideális, ha a védőnő a gyermekorvossal, a háziorvossal, de még a nőgyógyásszal is szoros szakmai kapcsolatban lenne. Így kevesebb lenne a veszélyeztetett gyermek és csökkenne az eltitkolt terhességek száma. Maga a védőnői hálózat hungarikum lehet, még idén.

Bábiné Szottfried Gabriella – miniszteri biztos, EMMI
„Örömmel számolok be arról, hogy a hungarikummá nyilvánítás jogi folyamatában az ágazati értéktár létrehozása folyamatban van, reményeink szerint záros határidőn belül, talán még az idén a hungarikummá nyilvánítás meg is történhet.”

A védőnőket érintő jogszabályalkotás zajlik, a tervezet ősszel kerülhet a tárca elé.