Hírek

Védjük a gyümölcsfákat!

2010. május 14., 15:46

Ha nem permeteztük a csonthéjas gyümölcsfákat időben, már csak metszéssel védekezhetünk az agresszív moníliafertőzés ellen. Megyeszerte sok gyümölcsösben okoz kárt a kórokozó.

Védjük a gyümölcsfákat!

Elszáradt ágak, sebes hajtások, mézgásodás. Monília fertőzte meg  a meggyfát. A kórokozó a virágzáskor támadta meg a növényt.

A csonthéjas gyümölcsöket, például a barackot és a szilvát is veszélyezteti ez a betegség, de nem kíméli. Aki nem védekezett lemosó permetezéssel még rügypattanás előtt, az már csak a metszőollóban bízhat - mondja a szakember. Az elhalt részeket le kell vágni, mert az tovább fertőzheti a növényt.

Soós Péter - tanár, Herman Ottó szakképző iskola
"Termőtestek is képződnek az elhalt részeken, ami száraz időben nem jellemző, de ha csapadékos idő van, megjelenik."

A metszés után célszerű elégetni a levágott ágakat, így a gombaspóra nem terjed tovább. A szakemberek még ezután is javasolnak egy permetezést.

Erős László - eladó, növényvédelmi szaküzlet
"Rézhelyettesítő szerekkel, valami olyannal, ami ezekre a rozsdabetegségekre való készítmény, olyannal még le kellene permetezni a biztonság kedvéért."

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a monília kezelésére, akkor az egész fa kerülhet veszélybe, mert a gomba a növény szövetébe hatolva fertőz.