Hírek

Védelmi találkozó

2011. május 06., 15:19

A két ország közötti katonai kapcsolatokról tárgyalt a magyar és az osztrák védelmi miniszter Szombathelyen.Szóba kerültek aktuális biztonságpolitikai kérdések, a közép-európai együttműködés lehetőségei és a nemzetközi katonai szerepvállalás tapasztalatai is.

Védelmi találkozó

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Norbert Darabos osztrák védelmi- és sportminisztert Hende Csaba honvédelmi miniszter ma délelőtt a Fő téren. Magyarország egyik legfontosabb partnere a katonai kapcsolatok terén Ausztria, évente 130 közös tevékenységre kerül sor. A két ország együttműködik például a katonatisztek képzésében, a közelmúltban pedig közös hadiipari fejlesztésekről is folytak tárgyalások. A miniszteri megbeszélésen elhangzott témákat nemzetközi sajtótájékoztatón ismertették. Norbert Darabos üdvözölte, hogy a magyar uniós elnökség ideje alatt sikerült kialakítani egy közép-európai együttműködési hálózatot, melynek lényege, hogy az országok saját katonai képességeiket egymás szolgálatába állítják. Hende Csaba elmondta: Magyarország elsősorban a légtér-rendészet és a katonai egészségügy területén tud segítséget nyújtani partnereinek, a szentendrei bázison folyó oktatómunka pedig a pokolgépes támadások kivédéséhez járulhat hozzá.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter

"Rendkívül sok áldozatot szedtek ezek a támadások, sajnos a magyar honvédség is vérrel fizette meg, négy katonánk halálával Afganisztánban. Ezért is érthető, hogy a magyar honvédség világszínvonalú kiképzőbázist alakított ki, ahol a katonák megtanulhatják, miként kell bánniuk ezekkel a robbanóeszközökkel."

Hende Csaba megköszönte Ausztriának, hogy szakértőkkel segítették a munkát a kolontári iszapkatasztrófánál. Elhangzott az is, a jövőben közös kiképzéseket és gyakorlatokat szervez a két ország katonasága.