Hírek

Vas megyei kis- és középvállalkozások számára szerveztek konferenciát

2012. február 09., 16:54

A résztvevők a legfrissebb gazdasági trendekről, piaci- és árfolyamváltozásokról hallhattak előadást, de a válságból kiutat jelentő banki finanszírozási lehetőségekről is tájékozódhattak. Az eseményen elhangzott: a szektor jövője nagyban függ a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások alakulásától.

Vas megyei kis- és középvállalkozások számára szerveztek konferenciát

Deme Tibor egy szombathelyi patyolat igazgatója. 60 főt foglalkoztatnak, főleg   szállodáknak és kórházaknak dolgoznak. Azt mondja, az év eleji bérkompenzáció és a kevesebb megrendelés miatt csak banki hitel segítségével tudnak talpon maradni.

Dr. Deme Tibor  ügyvezető, Savaria Patyolat
"Egyetlen komoly recept van, az embernek a saját költségeit minimalizálnia kell. Okos, értelmes gazdálkodással. .....lehet."

A kis- és középvállalkozások adják a hazai nemzeti összetermék több mint felét, és a magyarországi munkavállalók közel 70 százalékát foglalkoztatják. Boldogulásuk meghatározó a gazdaság számára. A 2008-ban indult válság még most, négy évvel később is érezteti a hatását a szektorban.

Magos Zsolt - regionális igazgató, Raiffeisen Bank
"Vannak a válság által................válságot."

Szakértők szerint új piacok keresése és a hatékonyabb gazdálkodás jelenthet kiutat. A fórumon az is elhangzott: ha az IMF-fel sikerül megegyezni, az egyfajta védőhálót jelent a gazdaság számára, és várhatóan 290 forint körül stabilizálódhat az euró árfolyama. A kis- és középvállalkozások tegnaptól pályázhatnak munkahelyteremtő támogatásra egy 10 milliárd forintos keretből. A kormány 5000 új álláshelyet remél ettől.