Hírek

Várhatóan a jövő év elején kezdődik el az új belgyógyászati tömb építése

2012. szeptember 24., 18:43

A kivitelezői pályázat nyertesét október közepén hirdetik ki. Az osztályok kiköltözését már előkészítették. A mintegy 5 és fél milliárd forintos beruházás nagy részét az Európai Unió és a magyar állam finanszírozza. A pályázatnak köszönhetően más kórházi részlegek is megújulnak.

Várhatóan a jövő év elején kezdődik el az új belgyógyászati tömb építése

1972-ben adták át a belgyógyászatnak helyet adó "kékcsempés épületet". Állaga azóta annyira leromlott, hogy nem érdemes felújítani: az alapokig lebontják.

"Nem lehet az új épület kialakításánál megtartani a szerkezetet, mert nem alkalmas arra, hogy még 30-50 évig szolgálja a betegellátást."

A kórház 2009-ben pályázott infrastrukturális fejlesztésre, a támogatási szerződést tavaly májusban írták alá. A projekt egyik eleme az új belgyógyászati tömb megépítése. Az U alakú épületben 350 beteget tudnak majd ellátni, a három belgyógyászati osztály mellett itt kap helyet a neurológia, az infektológia, a bőrgyógyászat és a reumatológia is.

Máté Péter - projektmenedzser
"Alapterülete 12 ezer m2, hétszintes lesz, öt emeleten fekvőbeteg ellátás, a földszinten részben fekvő, részben járóbeteg ellátás lesz. Az alagsor egy későbbi fejlesztésben nappali kórház kialakítására lesz alkalmas."

Kilenc vállalkozás vásárolta meg a kivitelezői pályázati anyagot, októberben hirdetnek eredményt, januárban írhatják alá a szerződést. Nyáron a kórház elvégeztette a közműcsatlakozáshoz szükséges munkákat, megtervezték az új betegszállítási útvonalakat és elkészítették a költözési tervet. Az új épület mindenben megfelel a 21. századi elvárásoknak, a betegellátás is magasabb színvonalon folyhat itt - mondta a vezérigazgató.

Prof. dr. Nagy Lajos - vezérigazgató főorvos, Markusovszky-kórház
"Azok az osztályok, amelyek a nem műtéti betegek ellátást végzik, közelebb kerülnek egymáshoz. Az egyes osztályok együttműködése és a korszerűbb betegellátás tárben is sokkal jobban biztosítva van."

A pályázatnak köszönhetően felújítják az intenzív osztályt és a központi sterilizálót, lecserélik az elavult berendezéseket. Korszerűsítik a központi műtőblokkot, ahová modern, nagy teljesítményű klímát is beszerelnek. Az elnyert összegből új műszereket, például digitális röntgent és betegőrző monitorokat is vásárolnak.