Hírek

Változott a polgárőrökre vonatkozó törvény

2011. június 01., 10:08
Néhány napja lépett hatályba a polgárőrség tevékenységét módosító törvény. Eszerint csak azon a településen járőrözhetnek külön szerződés nélkül, ahol a székhelyük van, és nem viselhetnek a hatóság egyenruhájához hasonlító formaruhát sem. A polgárőrszövetség szerint a szigorítás nekik kedvez, így ugyanis kiszorulnak a közbiztonsági piacról azok, akik nem az alapszabályban rögzített módon próbáltak eljárni. A megye 120 településén több mint 4600 polgárőr teljesít jelenleg szolgálatot.
Változott a polgárőrökre vonatkozó törvény

Így kezdik a szolgálatot a Szombathelyi Polgárőrség tagjai, bejelentkeznek a rendőrség ügyeletére. A Vas Megyei Polgárőrszövetség alapszabályában ez már azelőtt szerepelt, hogy a tevékenységükről szóló törvényt módosították. A megye településeinek több mint felén működik polgárőr egyesület. Eddig ahol nem volt, ott mobil szolgálatot láttak el, hogy segítsék a rendőrség közrendvédelmi és bűnmegelőzési munkáját. Mostantól viszont csak ott járőrözhetnek, ahol egyesületük székhelye van, vagy külön szerződést kötnek a hatósággal.


Krug Gusztáv- elnök, Vas Megyei Polgárőr Szövetség
"Szigorított, de nekünk semmi újat nem mond, hiszen mi eddig is, a polgárőrök a rendőrséggel írásos megállapodás alapján dolgoztunk. És az is mindennapos volt, hogy bejelentkeztek, amikor a szolgálatot elkezdték. Ez inkább a polgárőrség tisztaságának megőrzését segíti elő. "
 
Toronyban korábban működött polgárőrség, de néhány éve megszűnt. A polgármester szerint erre nincs pénze a falunak, pedig a közbiztonságon lenne mit javítani itt is.


Kovács György - polgármester, Torony
"Lehetne jobb, de szeretnék még egy rendőrt Toronyba. Jó lenne egy településőrség, de ez pénz nélkül nem működik. Kellene hozzá tőke, meg felelős személyzet. " 
 
Egy fiatalokból álló banda rendszeresen garázdálkodik a faluban, és falopás is többször előfordul. Ezt most egyszeri befektetéssel: kamerarendszer kiépítésével akadályoznák meg.
Kamerarendszer működik már a szomszéd faluban, Dozmaton. Ahogy a környék több településén, itt sincs polgárőrség.


Horváth László 
" Itt nem rossz a közbiztonság. Itt nem visznek el semmit, hacsak valami idegen nem jön ide."

Emiatt szerelték fel a kamerákat a falu ki- és bejáratához. A felvételek segíthetnek a felderítésben, ha mégis bűncselekmény történik a településen. A közrend és a közbiztonság védelme kizárólagos állami feladat. A polgárőrök viszont sokat tehetnek a bűnmegelőzésért - mondta el Híradónknak a megyei szövetség elnöke.