Hírek

Vadak a földeken

2010. május 14., 08:45
Több mint 100 millió forintot fizetnek ki évente a Vas megyei vadásztársaságok a gazdálkodóknak vadkár címén. A mezőgazdasági termelők kénytelenek kerítéssel védekezni a szarvasok és a vaddisznók ellen, ez azonban nagyon sokba kerül.
Vadak a földeken


Becslések szerint a megyében a mezőgazdasági területek egynegyede körbe van kerítve vadkerítéssel. Ezt a Perenye határában levő búzatáblát azonban szabadon hagyták, mégsem kell félni attól, hogy a hívatlan látogatók idejekorán megdézsmálják a gabonát. A gazdálkodók ugyanis úgynevezett szálkás búzát vetettek ide.

A szomszédos tábla szélén frissen telepített villanypásztor vigyáz a kukoricára. A gazdálkodó szövetkezet ügyvezetője azt mondja, jó kapcsolatot tartanak az itteni vadásztársasággal. A három hektáros tábla körbekerítését is a vadászok végezték el. Ez kevesebb pénzbe került, mint amennyit az esetleges vadkárra kellene kifizetniük.

Schmalzel Antal - ügyvezető igazgatő, Savaria Agrár Kft.
"A vadkár zsebbe vágó kérdés, mindannyiunk közös érdeke, hogy ne legyen vadkár. Az se lenne megoldás, ha minden földet bekerítenénk. Csak az érzékenyebb kultúrákat kell, a vadnak is élni kell valamiből."

A törvény szerint a vadkárért a vadászatra jogosult szervezet a felelős, azonban a gazdálkodóknak is kötelességük a kár megelőzése. Schmalzel Antal azt mondja, eddig minden évben sikerült megállapodniuk a vadászokkal a térítésről. Ez általában a tényleges veszteség 80%-át teszi ki esetükben. Sok termelő kénytelen maga megépíteni a rendszert.

Ennek a vadvédelmi rendszerekkel is foglalkozó szombathelyi üzletnek a tulajdonosa  azt mondja,  folyóméterenként 600 és 1000 Ft közötti összegbe kerül a kerítés típustól függően. Ennek ellenére sokan választják ezt a lehetőséget. A gazdálkodók szerint túl sok a vad, a vadászok azt mondják, egyre kevesebb a szabadon élő állatok élettere.

Kenesei István - titkár Országos magyar vadászkamara vas Megyei Ter. Szervezete
"Nem mindig célravezető az intenzív vadászat. Megzavarjuk az állatot, növekszik a tápanyagfelvételi igénye, többet fogyaszt. És a taposási kár is nagyobb."

A megyében túlszaporulat van vaddisznóból, így a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal az elmúlt három évben 50%-kal megemelte a kilőhető egyedek számát. Ennek ellenére a szarvasok mellett még mindig a disznók okozzák a legtöbb kárt. A megye 54 vadásztársasága évente mintegy 130 millió forint kártérítést fizet a gazdálkodóknak.