Hírek

Útfejlesztések Vas megyében

2013. július 31., 09:31

Finisébe érkezik a 86-os út bővítése Szombathely térségében. A tervek szerint egy év múlva kétszer két sávot használhatnak majd a közlekedők. A Vas megyei közútfejlesztések részleteiről Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, nemrég kinevezett útügyi miniszteri biztos beszélt az újságíróknak.

Útfejlesztések Vas megyében

Tízezer jármű közlekedik naponta a 86-oson, az ország egyik legforgalmasabb közútján. Vát és Szombathely között az útszakasz bővítésén gőzerővel dolgoznak a kivitelezők. Van, ahol már aszfaltoznak. Nagyrészt új nyomvonalon halad majd a kétszer két sávos gyorsforgalmi út. Több új műtárgy, több szintbeni kereszteződés és a mezőgazdasági területek megközelítését biztosító felüljárók épülnek. A szakaszt várhatóan 2014 július 1-jén adják át a forgalomnak. A következő ütemben Csorna irányába folytatódik a korszerűsítés Szeleste határától. Ennek már zajlik a kivitelezői közbeszerése. Közben szélesítik  a 86-os Körmend-Egyházasrádóc közötti szakaszát is. A cél az, hogy néhány éven belül gyorsforgalmi úton érhessék el a Vas megyében élők az M1-es autópályát. 

Kovács Ferenc - útügyi miniszteri biztos
“Öröm, hogy a másik nagyon fontos gyorsforgalmi utunk, a 8-as útnak is a szakhatósági engedélyezése megtörtént, Körmend és az országhatár közti szakaszra. Ennek az útnak a kiépítését részben az szorgalmazza és az sürgeti, hogy az osztrákok is rendelkeznek már a kivitelezési tervekkel is az A2-es autópályáról Rábfüzesig, Rábaszentkeresztig jövő határpontig." 

Ugyanakkor a szomszédos osztrák tartománnyal kötött fejlesztési megállapodás értelmében Vasban tíz kisebb útszakaszt építenek majd át az országhatár könnyebb átjárhatósága érdekében. Ha ezek elkészülnek, tehermentesíthetik a forgalom egy részétől a főbb útvonalakat. Napirenden van az ausztriai S31-es úttal való összeköttetés megvalósítása is, ez Szombathely határában találkozhat majd a 86-os úttal.  Most a nyomvonal kijelölésén dolgoznak a szakemberek.