MNB - 2
MNB

Hírek

Ünnepi megyei közgyűlést tartottak

2011. október 21., 19:32

Vas megye a csendes megyék közé tartozott, itt állomásozott ugyanis a szovjetek gépesített hadosztálya, és a Szombathelyen kevés gyár működött. Híreket pedig a rádión kívül csak a vonatokon érkezőktől kaptak az itt élők 1956-ban. A forradalom és szabadságharc kitörésének 55., és a 3. Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulójára emlékezett ma a Vas Megyei Közgyűlés.

Ünnepi megyei közgyűlést tartottak

1956. szellemisége, a hősök és az áldozatok előtt tisztelegtek ma a Vas Megyei Önkormányzat tisztségviselői. Az 56-osok terén elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A Megyeházán ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés. Kovács Ferenc az ünnepi közgyűlésen felidézte az 55 évvel ezelőtti múltat.

Kovács Ferenc elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Vas megye a csendes megyék közé tartozott. Itt állomásozott a gépesített hadosztály.

7 ezer szovjet katona volt a városban, a néhány gyárban kevés munkás dolgozott, és hiányoztak az egyetemisták is. Szombathelyen csak október 27-én kezdődtek a tüntetések - mondta el ünnepi beszédében a megyei közgyűlés elnöke. A Megyeházán működött a rádió, és itt is megalakult a munkástanács. Felgyorsultak az események. Akadtak olyanok, akik a későbbi hosszú elnyomatás után is továbbvitték az 56-osok küzdelmeit.

"Nem adhatjuk át magunkat a kormányozhatatlan sorsnak, hanem együtt kell megvívnunk sokadik harcunkat a megmaradásért."

Vas megye himnuszának meghallgatása után átadták a megyei közgyűlés kitüntető elismeréseit. 17 vehettek át díjat az ünnepen. Idén a Batthyány Lajos - Vas megyéért életműdíjat Prof. Dr. Cholnoky Péter kapta.