Hírek

Uniós forrásból újul meg az ország 21 Perinatális Intenzív Centrumának eszközparkja

2013. október 17., 17:23

A Markusovszky Kórházban 160 millió forintos műszaki és informatikai fejlesztéssel járulnak hozzá a koraszülött gyermekek eddiginél is hatékonyabb ellátásához.

Uniós forrásból újul meg az ország 21 Perinatális Intenzív Centrumának eszközparkja

“Az összes olyan monitor, ami a gyerekekre rákapcsolt: a lélegeztetőgép,  mind, ebbe a monitorba befutnak az adatai, és gyakorlatilag a nővérek itt mindent látnak.”

Grassely Magdolna részlegvezető főorvos arról a informatikai fejlesztésről beszél, ami lehetővé teszi, hogy a kis súllyal született vagy beteg koraszülöttek állapotáról átfogó információhoz jussanak a szakemberek. A Markusovszky Kórház Perinatális Intenzív Centruma korszerű gyógyító eszközökkel is gazdagodott.

Oroszlán György - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
“Egy teljesen modern, a nyugati kritériumoknak is megfelelő gépparkkal rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogg minden inkubátor mellett lélegeztetőgép, monitor, több perfúzor és nem utolsósorban ragyogó új inkubátorokmállnak rendelkezésünkre.”

A centrumban évente 300-350 beteget látnak el. A csecsemőhalálozás Vas megyében alacsonyabb az országos átlagnál.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Kórház
“A szombathelyi PIC nagyon jó eredménnyel dolgozott eddig is, országos viszonylatban is kiemelkedően jók az eredmények újszülöttkori, csecsemőkori halálozás ebben jelent egy ugrásszerű fejlődést a jelenlegi átadás.”

Hende Csaba az átadón a városban megvalósuló feljesztéseket is összegezte.

“Szombathelyre ebben a négy évben  124 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik. Soha a város történetében nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésre.”

Az országgyűlési képviselő  elmondta: a Markusovszky Kórházban korszerűsítésére összesen 11.7 milliárd forintot fordítnak.