Hírek

Újraélesztési gyakorlat

2011. február 07., 14:47
Hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. A gyors újraélesztés növelheti a beteg esélyeit. Tanfolyam indult az ország összes háziorvosa számára. A már régóta praktizáló doktorok 8 fős csoportokban sajátíthatják el az újraélesztés jelenlegi szabályait és a defibrillátor használatát.
Újraélesztési gyakorlat

Az újraélesztést, a stabil oldalra fektetést és a félautomata defibrillátor használatát gyakorolták a Zala és Veszprém megyéből érkező háziorvosok a szombathelyi mentőállomáson. Az országos mentőszolgálat és az alapellátó intézet szerződése szerint 9 tanfolyam indult összesen 8 városban. A praktizáló háziorvosok 8 fős csoportokban, szituációkba illesztve sajátíthatják el a tudnivalókat.


Dr. Lórántfy Mária - mb. regionális orvosigazgató, OMSZ
"Korábban úgy szerveződött, hogy minden háziorvos számára ez kötelező, az oktatók pedig az országos mentőszolgálat kiképzett dolgozói, akik a magyar reszuszcitációs társaság alapelvei, szakmai útmutatói alapján végzik a képzést."

Az eszközöket az alapellátó intézet biztosította a mentőszolgálatoknak. Részt vett a tanfolyamon Puskás Tivadar is, aki ezúttal nemcsak oktatóként segítette a háziorvosok tanulását. A mentőorvos szerint fontos, hogy ne csak a háziorvosok, hanem a laikusok is tisztában legyenek az újraélesztés szabályaival és a defibrillátor használatával. Azt azonban nem tudni, hogy hol és mennyi ilyen készülék van a városban, mert nincsen róluk nyilvántartás.

Dr. Puskás Tivadar - mentőorvos
"Gondolom, hogy ezeknek a félautomata defibrillátornak a száma 10 és 20 között van a különböző rendelőkben, háziorvosoknál, üzemekben. Pontos számuk nem ismert, ez is az egyik feladatunk közé tartozik, ennek pontos felderítése."

A tanfolyam célja, hogy az orvosok felelevenítsék az újraélesztésről tanultakat, és elsajátítsák a megváltozott szabályokat.

Dr. Gárdos Sándor - háziorvos, Keszthely
"Valamikor ezt megtanultuk, egyszer-egyszer az életben gyakoroltuk kényszerűségből amikor olyan helyzetbe kerültünk, de az ember részben feledékeny, másrészt valóban talán élőben nem sokszor gyakoroljuk, tehát szükségesnek láttam, hogy most felújítsuk ismereteinket."

Vannak eltérések is a korábban tanultakhoz képest: ilyen például a szívmasszázs, vagy épp a stabil oldalfekvés kéztartása is. A képzésen a hibákra is felhívták a figyelmet. Az alapképzés itt Szombathelyen február 17-én folytatódik. A tervek szerint a közeljövőben a sajtó munkatársainak is tartanak majd hasonló tanfolyamot.