MNB - 2
MNB

Hírek

Újraélesztési világrekord

2011. május 02., 14:43

Újraélesztési világrekord született a hétvégén Sárváron. Mentők, tűzoltók, vöröskeresztesek és számos civil bevonásával rendezték meg a 36 órás Guiness kísérletet a Mentő- és Vöröskeresztes Nap keretében. Az idei rendezvény apropója az volt, hogy 60 éve indult el Sárváron a szervezett mentés.

Újraélesztési világrekord


Szombaton hajnali 4-kor kezdődött és vasárnap délután 4-ig tartott az újraélesztés világrekordjának beállítása, melyet eddig szegedi orvostanhallgatók tartottak 34 órával. A cél, ennek megdöntése volt. A közönség az utolsó percekig bíztatta a résztvevőket. A rekordkísélet finisében a tűzoltók váltották egymást, majd Puskás Tivadar Szombathely polgármestere és Göbl Gábor mentőorvos fejezte be az újraélesztést.

Sebestyén István - a magyarországi rekorok regisztrátora
"Nagyon-nagy örömmel jelentem be, hogy a rekordkísérletet szervezők az előzetes terveiket túlszárnyalták és a jelenleg fennálló 2010 perces maratoni újraélesztési rekorodot 2163 perccel megdöntötték, új magyar rekord."

Rendkívüli összefogás eredményeként sikerült teljesíteni az új világrekordot. Több mint 400-an vettek részt a programban.

Kiss Éva - rekorder
"Nem volt olyan fárasztó mint ahogy számítottunk rá, ugye egy órás intervallumokban álltak be a csapatok, 10-12 fővel álltunk be a csapatokba és 2-3-szor került ránk a sor. 2 percet reanimáltunk egy időben és úgy váltottuk egymást."

Sokan közülük az elmúlt hónapokban egy képzésen tanulták meg az újraélesztés szabályait, de a helyszínen is sokan megismerhették ezeket.


Szabó Zoltán mentőtiszt, a rendezvény főszervezője
"Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több laikust ismertessünk meg az újraélesztéssel. Ezt most már biztosan állíthatom, hogy ennél jobb eszközt nem találhattunk volna mint ez a rekord, mert saját várakozásunkat is felülmúló számban jelentkeztek erre."

A program látványos felvonulással folytatódott, melyben mentők és tűzoltók szírénázva gurultak végig a főutcán. Az eseményen egy mentési gyakorlatot is megtekinthettek az érdeklődők