Hírek

Újraélesztenék a járási rendszert

2011. augusztus 22., 13:09

Már elkészült egy előzetes koncepció, amelyet ősszel bocsátanak társadalmi vitára. Vas megyében korábban három ilyen körzet működött, hogy most hányat szerveznek újjá, azt a vita lezárultát követően hozza nyilvánosságra a kormányhivatal.

Újraélesztenék a járási rendszert

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter július 15-én mutatta be a kormányhivatalok vezetőinek azt az előzetes koncepciót, amely a járások létrehozásáról szól. A tanulmány az ország minden megyéjében felmérte és megjelölte a lehetséges járási székhelyeket. A járások létrehozásánál a történelmi tradíciókat, a földrajzi adottságokat, a népességszámot, a megye  elepülésszerkezetét és az adott város gazdasági, közigazgatási potenciálját veszik figyelembe. Vas megyének jelenleg 9 kistérsége van, de hogy ezek helyett hány járás szerveződik, arról a kormánymegbízott még nem beszélt.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
"Egyrészt a kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek területi hálózatára, és az okmányirodákra épül a járási hivatal. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül mindenhol, ahol okmányiroda működik, járási székhely lesz, de én azt remélem, hogy a Vas megyei településszerkezet és a történelmi tradíciók, az identitáshordozó szerepkör kapcsán minél nagyobb számú járás fog Vas megyében megszerveződni."

A tervezetről társadalmi vita kezdődik szeptemberben, annak lezárultával dől el, hogy megyénként hány járási székhelyet hoznak létre. A teljes járási hivatali rendszer felállítása 2013 végére fejeződhet be.