MNB - 2
MNB

Hírek

Újra Kőszegi Ostromnapok

2011. augusztus 08., 15:56

Portyázó török csapatok csaptak le Kőszeg városára a hétvégén. A hős várvédők azonban sikeresen visszaverték a törökök minden támadását - újra megkezdődött az Ostromnapok múltidéző fesztivál a vasi kisvárosban, emlékezve a vár 1532-es ostromára. A rendezvénysorozat augusztus végéig tart.

Újra Kőszegi Ostromnapok

Idén is több ezren látogattak el Kőszegre, hogy részesei legyenek a historikus fesztiválnak. A turisták finom borokat, vagy akár mézet is kóstolhattak, de aki jobban vágyott egy szép ruhára, az is megtalálhatta a neki tetsző portékát. A harcászat kedvelői íjakat is találhattak, de a 16. században is ismert gyógy-és fűszernövényeket is megismerhették a látogatók.

Bakos György, elnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület
Akár a kakukkfű, izsóp lehetett akkor is. Petrezselyem, lestyán lehetett. Paradicsom már lehetett, és bodza is.

A békés nézelődést gyakran török csapatok portyázása zavarta meg.

A hősies küzdelem során elfogott magyar vitézeknek sok viszontagságot kellett kiálniuk a kegyetelen török bánásmód miatt.

Szerencsére a hős várvádő katonák idén is megmutatták, milyen a magyar virtus. - atmo - kardozás - 49.00 - A látogatók pedig közelről csodálhatták meg harci eszközeiket.

Hangodi László, történész, Gyulaffy László Hagyományőrző Bnadérium
Az alapvető vágó-és hasítóeszköz a magyar, török harcosoknak a szablya. A hajlított pengével készült és ..éllel ellátott. Egaaránt használta ezt az eszközt a gyalogos és a lovas katona. A század közepétől kezdenek elterjedni a kézi lőfegyverek.

A történelmi múltidézésen a gyerekek lovagolhattak és volt íjászverseny is.

Albert Zsuzsanna
1-2 órája vagyunk kint, de szerintem jó a hangulat, kellemes az idő, főleg a gyerekeknek ez a csendes kis zúg igazán megfleelő, mert a zaj, a kicsit kicsit megrémisztette, de  nagy, 6 éves nagyon élvezte.

Dr. Markovics Tibor
Évek óta itt vagyok, ismerem a programokat. Nagyon kellemes ez a kőszegieknek, de főként az idelátogató turistáknak jelent nagy élményt.

Kőszegen 5. alkalommal rendezik meg az Ostromnapok programsorozatot, amely mára elválszthatatlan részévé vált a vasi kisváros életének.

Básthy Béla, alpolgármester - Kőszeg
Ez egy csapatépítő tréning és az emberek kikövetelik. A szereplők is örömmel jönnek, csinálják és az itt lakók is, azok is akiknek éjjel 2-ig el kell viselniük a zajokat.

Az ostromnapok ezen a hétvégén sport programokkal folytatódik. Lesz ökölvívás, sakk, futóverseny, a családokat pedig túrázásra várják.