Hírek

Újra költségvetési intézmény lesz a kórház

2013. március 04., 18:58

Hat évig működött gazdasági társaságként a Markusovszky kórház, most az állam 27 másik gyógyintézethez hasonlóan újra költségvetési intézménnyé alakítaná. Az intézkedés közel 1700 munkavállalót érint.

Újra költségvetési intézmény lesz a kórház

A Parlament előtt van az a törvénytervezet, amely április 1-től visszaalakítaná a közfinanszírozású gazdasági társaságként működő kórházakat költségvetési intézménnyé. Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy a gyógyintézetek takarékosabban gazdálkodnak majd. A megyei kórház gazdasági igazgatója szerint ők az elmúlt 6 évben zrt formában is hatékonyan tudtak működni.

Csuka Lajosné gazdasági igazgató, Markusovszky kórház
"Én azt gondolom, hogy egy gazdasági társasági formában való működtetés az mindenképpen egy flexibilisebb gazdálkodást, a munkaerővel való hatékonyabb ellátást tette számunkra lehetővé. Ezt azért is tudom mondani, mert mi előtte is költségvetési intézményként dolgoztunk és én már akkor itt dolgoztam a Markusovszky kórházban."

Az intézkedés a Markusovszkyban közel 1700 dolgozót érint. Az orvosok, szakdolgozók közalkalmazotti státuszt kapnának.

Csuka Lajosné gazdasági igazgató, Markusovszky kórház
"Abból is nagyon rugalmas ez a jogszabály tervezet, amit olvastam én is, hogy a korábbi gazdasági társasági formában töltött jogviszonyt is közalkalmazotti jogviszonyként fogja elismerni.  Én azt hiszem, hogy a dolgozókat ilyen formán hátrány nem fogja érni."

A jogszabály elfogadásától számítva két hét áll majd a munkavállalók rendelkezésére, hogy eldöntsék, közalkalmazottként is folytatják-e munkájukat a kórházakban.