Hírek

Újabb hangfelvétel került nyilvánosságra

2010. szeptember 17., 17:59
Az egyik országos napilap csütörtöki és pénteki számában is foglalkozott szombathelyi, fideszes önkormányzati képviselőkhöz köthető korrupciós vádakkal, amelyeket két hangfelvételre alapoznak.
Újabb hangfelvétel került nyilvánosságra

Az elsőn - szerintük - egy vállalkozó és a Savaria Rehab-Team egyik munkatársának a beszélgetése hallatszik, ezt azonban a dolgozók már csütörtökön is cáfolták, pénteken pedig írásban tettek nyilatkozatot az intézmény vezetőjének arról, hogy közülük senki sem szerepel a hangfelvételen.

A pénteken megjelent hangfelvételen többek között az hallatszik, hogy  úgy lehet nagyobb haszonhoz jutni önkormányzati intézmények felújításánál, hogy új nyílászárók helyett bontottakat építenek be. A munkák egy részét a Savaria Rehab-Team allvállalkozóknak adta ki. Az ügyvezető szerint elképzelhetetlen, hogy ilyeneket kellő számban használtan be lehessen szerezni, ráadásul ezeknek speciális igényeknek is meg kell felelni, amelyeket az épületek átadásakor az önkormányzat műszaki ellenőre is megvizsgál.

Stankovics Erika ügyvezető igazgató, Savaria Rehab-Team
"Mindig a legutolsó pillanat volt az, amikor a kollégáim a védőfóliát leszedték az ablakokról,  a mi érdekünk is, hogy ezek a vádak cáfolásra kerüljenek. Abban bízom, hogy ez minél előbb igazolható."

A felvételen elhangzott az is, hogy Marton Zsolt és Szakály Gábor fideszes képviselők is érintettek lehetnek az ügyben. Az elhangzottak szerint a munkát elnyerő vállalkozóknak 10%-ot vissza kell adniuk a munkák elvégzéséért járó összegből.

Szakály Gábor - önkormányzati képviselő, Fidesz
"A felvételen szereplő állításokat határozottan cáfolom, visszautasítom. Egyértelművé vált, hiszen a felvételen szereplő vállalkozó kiadott egy nyilatkozatot, amelyben bocsánatot kért Marton Zsolttól és tőlem. Ezzel egyértelművé vált, hogy ez a hangfelvételgyár a szocialista lejárató kampány része."

A politikust már korábban megpróbálták zsarolni, kétmilliót kértek tőle azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra a hangfelvételt. Szakály nem fizetett, hanem feljentést tett a rendőrségen.

A Városházán vizsgálat kezdődött az intézményfelújítások ügyében. Ipkovich György polgármester szerint eddig nem volt megszokott, hogy a vállalkozóknak előleget fizessenek ki, és azt gyanítja, erre azért volt szükség, hogy legyen miből  kifizethetni a korrupciós pénzeket.

Dr. Ipkovich György polgármester
"Legnagyobb megdöbbenésemre 2010-ben a Savaria Rehab-Team valamennyi nyílászárós cserés munkánál előleget fizetett ki, időnként 30%-nál nagyobb mértékben. Ennek az okát most nézzük, további adatokat kértem be, és ha ezek a rendelkezésemre állnak, akkor fogok dönteni a további lépésekről."

Az ügy körülményeinek a tisztázására a fideszes feljelentés alapján rendőrség folytat nyomozást, míg az MSZP a Városi Ügyészséget kérte fel vesztegetés alapos gyanúja miatti vizsgálatra.