Hírek

Új szolgáltatással segítik a rákbetegek csoportjai sorstársaikat

2012. november 27., 17:06

A Humán Civil Házban ezentúl minden héten fogadórát tartanak azoknak, akiknek lelki támaszra, tanácsra van szükségük. A Magyar Rákellenes Liga szombathelyi alapszervezetéhez eddig is több önsegítő csoport csatlakozott, de várják újabb tagok és önkéntesek jelentkezését is. Minderről hétfő esti találkozójukon beszélgettek.

Új szolgáltatással segítik a rákbetegek csoportjai sorstársaikat

A méhnyakrák megelőzhető. Magyarorzságon mégis 4-500 nő hal meg miatta évente, míg ez a szám Finnországban 2. A Magyar Rákellenes Liga elnöke ezzel a példával érzékeltette, milyen fontos a betegség korai felismerése, azaz testünk rendszeres vizsgálata és a szűréseken való részvétel. 

Prof. dr. Simon Tamás elnök, Magyar Rákellenes Liga
Az egészség az mindenkinek a vagyona. Ugyanúgy, mint a háza, a kertje, az autója, a fridzsidere. De ha a házammal, az autómmal, a fridzsideremmel van valami baj, akkor elviszem a szervízbe vagy szerelőt hívok, de a prosztatámmal nem megyek el a szervízbe, hanem megvárom, hogy hátha megöl.

A Rákellenes Liga szombathelyi alapszervezete a megelőzést és a daganatos betegek támogatását is fontosnak tartja: önsegítő csoportokat szerveznek, tanácsadást, felvilágosító előadásokat tartanak. Tevékenységüket mostantól a Humán Civil Házban fogadóórákkal bővítik..

dr. Halász Gyöngyi elnök, Magyar Rákellenes Liga Szombathelyi Alapszervezete
Minden szerdán 15 és 17 óra között az alapszervezetünk tagjai várják az érdeklődőket, akik segítséget kérnek vagy segítséget ajánlanak, pontosan azért, hogy a céljainkat el tudjuk érni.

A fogadóórákat a gégeműtöttek csoportjának tagjai tartják, akik saját példájukal tudnak lelki  segítséget nyújtani az érintetteknek: betegeknek és hozzátartozóiknak.

Szakály Károlyné
A lelki segélyben van a legnagyobb szükség ránk. És itt nincsen megkülönböztetve, hogy ő takarító, ő meg egy igazgató. Itt mind egyformák vagyunk, és ez olyan jó.

Varga István
Találkoztunk olyannal is, hogy az öngyilkosság határárra sodorta saját magát. És amikor rádöbbent, hogy így is lehet tovább éli, akkor megkönnyebbült.

A fogadóórákon önkéntes segítők jelentkezését is várják, akik például a kórházban keresnék fel a betegeket. Az orvosok szerint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a sok napozás elhagyásával, a rendszeres mozgással, helyes táplálkozással egészséges környezetben és munkahelyen megelőzhető a rák kialakulása. A gyógyult betegek pedig azt is megtapasztalták: együtt könnyebb megbirkózni a bajjal.  (telefon: 30/583-9585)