Hírek

Új neuronavigációs rendszer a Markusovszky Kórházban

2013. február 08., 17:44

Az idegsebészeti és gégészeti osztályon zajló gyógyító munkát segíti a most átadott rendszer. A 110 millió forint értékű beruházást a kórház saját forrásból finanszírozta.

Új neuronavigációs rendszer a Markusovszky Kórházban

Koponya- és gerincműtéteket végezhetnek az eddiginél nagyobb pontossággal az orvosok ezzel a készülékkel, illetve a hozzá kapcsolódó számítógépes háttérrel. Arra is lehetőség van, hogy a beavatkozás menetét előre megtervezzék.

Dr. Szabó József - osztályvezető, Markusovszky Kórház
"Egyrészt olyan műtétek elvégzését teszi lehetővé, amelyek eddig nem voltak kórházunkban elvégezhetők, illetve mindazokat, amelyeket eddig végeztünk lényegesen biztonságosabbá teszi.

A kórház saját forrásból vásárolta a neuronavigációs rendszert, amit ma adtak át. A beszerzést Hende Csaba országgyűlési képviselő méltatta.

"Akkor, amikor egyébként a magyar egészségügyi intézmények többsége súlyos eladósodottsággal küzd, nagyon dicséretes, hogy itt a szűkös állami  források mellett a jó gazdálkodásnak köszönhetően volt mód erre a 110 millió forintos beruházásra."

A rendszer üzembe állítása stratégiai jellentőségű az idegsebészeti és a gégészeti osztályok számára - hangsúlyozta Nagy Lajos, a kórház vezérigazgatója.

"Az erőforrások centralizálása, a Semmelweis-terv nyilván csak azokat az ellátóhelyeket, csak azokat az osztályokat engedi tovább fejlődni, tovább működni, amelyek a kor legmodernebb ellátást tudják nyújtani, és most ezek az osztályok ilyen lehetőséghez jutottak."

Tavasszal elkezdődhet a belgyógyászati tömb felújítása, és újabb  pályázati forrásokból további osztályok korszerűsítsét tervezik. Így összesen mintegy tízmilliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a következő években a Markusovszky Kórházban.