Hírek

Iskola néphagyományi alapokon

2010. augusztus 13., 08:20
Új középiskola beindítását tervezi Vas megyében a Rege Egyesület. A gimnáziumban az általános tantárgyak mellett a diákok szakmát is tanulhatnak. Az iskola egyik fő célja, hogy a magyar hagyományokkal megismertesse a diákokat. Az iskola a tervek szerint a következő tanévben indulhat el, hogy hol, azt még nem lehet tudni.
Iskola néphagyományi alapokon

Érdeklődés már van az új iskola iránt, mondja Bukits Zoltán, az egyik szervező. Hazánkban Székesfehérvár melletti Aba településen már működik hasonló szellemiségű és módszerekkel dolgozó iskola. A diákok itt éppen nemezeléssel foglakoznak, itt pedig batikolnak. Az új iskolában a népi kismesterségekkel is megismerkedhetnek a tanulók, emellett foglalkoznak majd földműveléssel, állattenyésztéssel. A diákok tanulhatnak tájismeretet, magyar néptáncot, lovaglást, csillagászatot, magyar harcművészetet.

Az iskola öt éves, érettségit adó gimnázium lesz, mondja Bukits Zoltán, amelyben a diákok szakmát is tanulhatnak.

Bukits Zoltán, szervező
"A legfontosabb az ember, a teremtő és a természetnek az összhangja, újratanulása. Nagyon fontos a haza fogalmának megélése és fontos azt megérteni, hogy mi az, hogy ember." 

Az iskolát nem városban, hanem falusi környezetben működtetnék, mondta Bukits Zoltán. Ezzel újra felélesztenék a falut és a gyerekek a helybeli mestereknél tanulhatnának, dolgozhatnának. Megkeresték a Gencsapáti Önkormányzatot, hogy a több éve üresen álló régi iskolaépületben indítanák el a tanítást. Bodorkós Ferenc polgármester elmondta: örültek a megkeresésnek, ám egyelőre abban maradtak a szervezőkkel, hogy a választások után újra tárgyalnak. Addig nemcsak az épület esetleges hasznosításáról, hanem az intézmény finanszírozásáról is tervet kell készíteniük az ötletgazdáknak.

Bodorkós Ferenc, polgármester
"Jelen körülmények között a meglévő intézményrendszerünket sem tudjuk normálisan fenntartani. Ha mi valamilyen pénzt tennénk ennek a finanszírozásához hozzá, az más intézmények rovására menne. "

Az iskola a tervek szerint a 2011-2012-es tanévben indul. Most az engedélyeket próbálják beszerezni, de válogatják már a tanárokat is. A diákokat, a túljelentkezés miatt, valószínűleg felvételiztetni fogják. Az új iskolában a tervek szerint nem lesznek párhuzamos osztályok és maximum 25 diák járhat majd egy osztályba. Gencsapáti mellett egyébként már ajánlottak is fel egy egy hektáros földterületet gazdálkodási célra a megalakuló iskola számára.